Heraanleg Grote Markt start met herinrichting kleine Maastrichterstraat

Grote Markt Hasselt: “Momenteel legt onze aannemer de laatste hand aan de detailplanning voor de Grote Markt”, verduidelijkt schepen Libert.
RV Grote Markt Hasselt: “Momenteel legt onze aannemer de laatste hand aan de detailplanning voor de Grote Markt”, verduidelijkt schepen Libert.
Met de aanvang van de voorbereidende werken in de kleine Maastrichterstraat is de heraanleg van de Grote Markt en omgeving officieel van start gegaan. “De komende dagen brengt aannemer APK in opdracht van de nutsmaatschappijen alles in gereedheid om er de nutsleidingen te vernieuwen”, vertelt schepen van Openbare Werken Laurence Libert.

“Om die zo vlot mogelijk te laten verlopen, verwijdert onze aannemer Van de Kreeke vanaf maandag 26 augustus de oude klinkerverharding van de kleine Maastrichterstraat. Die vervangen we door een wandelpad uit minder-hindersteenslaag in het midden van de weg. Zo blijft de werfzone tijdens de werken steeds toegankelijk voor fietsers en voetgangers. Vervolgens kunnen, na het plaatsen van de noodwaterleiding, in de maand september de nutsleidingen langs de gevels met even huisnummers vernieuwd worden. In oktober volgen dan de nutsleidingen langs de gevels met oneven huisnummers.”

Klaar met kerst

“Aansluitend renoveert onze aannemer in november de riolering”, zegt Laurence Libert. “Het blootleggen van de gehele rioleringsbuis is niet nodig. We brengen als het ware een soort kous in de buis aan, die vervolgens wordt opgeblazen en een geheel nieuwe binnenmantel vormt. De huisaansluitingen vernieuwen we wel integraal. Tot slot eindigen we in december met de aanleg van de nieuwe bestrating. Die is dezelfde als in de Kapelstraat. Voor kerst willen we de werken in de kleine Maastrichterstraat afronden. Uiteraard zijn we afhankelijk van de weeromstandigheden.” 

De bewoners en handelaars van de kleine Maastrichterstraat kijken alvast uit naar hun vernieuwde straat. “Dat bleek uit ons overleg. Maar ze beseffen natuurlijk ook dat, onder andere door de beperkte breedte van de straat, er momenten van hinder zullen zijn. Om hen hierover zo correct en vlot mogelijk te informeren, doen we een beroep op een minder-hinderbureau. Naast de praktische informatie, zal dit bureau ook focussen op een positieve benadering van de werken.”

Grote Markt

“Momenteel legt onze aannemer de laatste hand aan de detailplanning voor de Grote Markt”, verduidelijkt Libert. “Vervolgens zullen we de betrokken bewoners en handelaars hierover uitvoerig informeren. Wat wel al vast staat, is dat we midden september starten met rioleringswerken in de Kortstraat. Die schuiven vervolgens op richting Grote Markt. De rioleringswerken zijn er hopelijk begin november afgerond. Dan start de aannemer met het vernieuwen van de nutsleidingen. Lopen die vlot dan willen we nog voor kerst de nieuwe bestrating in de Kortstraat klaar hebben. Verder hebben we besloten om wel de aansluiting tussen de Grote Markt en de Havermarkt mee te nemen in deze werken. Het overige gedeelte van de Havermarkt, tussen de Grote Markt en Maagdendries, gaan we echter pas over enkele jaren in z’n geheel aanpakken. Als er in maart voldoende tijd overblijft, vernieuwen we wel de nutsleidingen en bestrating van het gedeelte van de Hoogstraat tussen de Grote Markt en Fruitmarkt.”

Jeneverfeesten

De werken aan de Maastrichterstraat en Grote Markt vallen samen met de jubileumeditie van de Jeneverfeesten. “Samen met de aannemer stellen we alles in het werk om voldoende ruimte beschikbaar te houden zodat de langste toog ook dit jaar op de Grote Markt kan staan”, besluit Libert. “Het borrelmanneke blijft tijdens de werken gewoon staan. Zo komt ook de traktatie niet in het gedrang. De doorgang in de Maastrichterstraat zal uiteraard wel versmald zijn. Hendrik en Katrien kunnen er tijdens de Jeneverfeesten jammer genoeg niet bij zijn. Zij verhuizen bij de start van de werken aan de Grote Markt tijdelijk naar veiligere oorden, maar hopen volgende lente iedereen te verwelkomen op het vernieuwde plein.”

Grote Markt Hasselt.
RV Grote Markt Hasselt.Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.