Helft Limburgse jongeren slaagt meteen in theoretisch rijexamen (en dat is beter dan Vlaams gemiddelde)

Beeld ter illustratie.
© Bart Leye Beeld ter illustratie.
De helft van de Limburgse jongeren die voor het theoretisch rijexamen gaan, slaagt meteen. Met 48,2% scoren ze beduidend hoger dan het Vlaams gemiddeld van 43,9%. 

Op 1 juni 2017 werd het theoretisch examen strenger: zware overtredingen wegen sindsdien feller door. Het  gemiddelde slaagpercentage daalde daardoor naar 22%. Maar een jaar later steeg dat gemiddelde weer naar 43%. “Jongeren bereiden zich duidelijk beter voor", zegt Vlaams parlementslid Vera Jans (CD&V).

“Maar het slaagpercentage ligt nog steeds lager dan in de periode vóór juni 2017. In Limburg slaagden 5.160 kandidaten meteen voor hun theoretisch rijexamen. Dat is 48,2% van de 10.699 deelnemers en dat is beduidend meer dan het Vlaams gemiddelde van 43,9%.” Het examencentrum van Heverlee-Haasrode heeft met 49% het hoogste slaagpercentage, dat van Deurne in Antwerpen met 39% het laagste.

Door rood rijden

De zware overtredingen omvatten alle inbreuken van de derde graad zoals door een rood licht rijden, inhalen bij een doorlopende lijn of rechts inhalen, of van de vierde graad zoals de bevelen van een politieagent negeren of een spoorweg oversteken als de slagbomen naar beneden zijn. Ook snelheidsovertredingen vallen onder zware inbreuken.

“Bij fouten tegen zware verkeersinbreuken worden 5 punten afgetrokken van de eindscore. Bij fouten tegen een lichte overtreding gaat er maar 1 punt af. Wie wil slagen voor zijn of haar theoretisch examen moet nog steeds minstens 41/50  behalen.”

Deelnemen aan het examen kan zonder lessen te hebben gevolgd, maar wie twee keer na elkaar niet slaagt, moet bij zijn derde poging wel een bewijs voorleggen van een scholing van 12 uur in een erkende rijschool. Dit bewijs blijft 3 jaar geldig.

Opmerkelijk is dat juni de maand blijft met het laagste slaagpercentage. “Dit is elk jaar opnieuw een constante. In juli, augustus en september liggen de hoogste slaagpercentages. Mogelijke verklaring is dat er in de zomermaanden, en vaak vakantiemaanden, meer voorbereidingstijd is.”
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.