Hasselts personeel NMBS wordt overgeplaatst naar Gent, Antwerpen of Brussel: “De doodsteek voor werkgelegenheid bij spoor in Limburg”

Stefan T’Jolyn van ACOD spoor Limburg.
Mine Dalemans Stefan T’Jolyn van ACOD spoor Limburg.
Anderhalf miljoen euro heeft de NMBS geïnvesteerd in vernieuwde kantoren aan het station in Hasselt. En toch wordt het personeel overgeplaatst naar Gent, Antwerpen en Brussel. Volgens de NMBS gaat het om een efficiëntie-oefening, maar de socialistische vakbond ACOD spreekt van een ramp voor de werkgelegenheid bij het spoor in Limburg. “Dit terwijl het aantal jobs in Limburg de laatste 10 jaar al is gehalveerd” zegt Stefan T’Jolyn van ACOD Spoor.

Na lang overleg zijn NMBS-Station en de medische diensten van H-Rail dan toch gestart met de centralisaties van verschillende diensten van Hasselt naar Gent, Antwerpen en Brussel. Dit zal een zware impact hebben op het gezinsleven van vele medewerkers, vreest Stefan T’Jolyn van ACOD Spoor. “We stellen vast dat het opnieuw de vrouwelijke collega’s zijn die getroffen worden. Zij vragen sneller deeltijdse arbeid aan om het gezinsleven te kunnen blijven combineren met lange verplaatsingen naar het werk, wat gevolgen heeft voor hun loopbaan en pensioen. Sommigen nemen zelfs ontslag. Het enige NMBS-satellietkantoor ligt bovendien in Antwerpen. Dit is geen oplossing.” 

Investering

Hij vindt dat er een satellietkantoor moet zijn in Hasselt. “Daar zijn we al maanden over aan het onderhanden met de spoorwegen, maar tevergeefs. De NMBS heeft overigens nog maar pas anderhalf miljoen euro geïnvesteerd in vernieuwde kantoren in het stationsgebouw van Hasselt.  Dat nu het personeel naar Antwerpen, Gent of Brussel moet, snap ik niet”, besluit T’Jolyn.

Stefan T’Jolyn van ACOD spoor Limburg.
Mine Dalemans Stefan T’Jolyn van ACOD spoor Limburg.

Efficiëntie-oefening

Volgens de NMBS gaat het om een efficiëntie-oefening in het kader van een centralisatie in heel het land. De investeringen in de oude kantoren, waren volgens Bart Crols, woordvoerder van de NMBS wel degelijk nodig. “De lokalen zullen zoals voorheen gebruikt worden door de verschillende diensten van NMBS”, legt hij uit. “Het klopt dat voor bepaalde diensten - en dan denk ik voornamelijk aan de tekenafdeling- binnen de directie Stations een centralisatie bezig is. Twee dagen per week zullen de betrokkenen respectievelijk vanuit een satellietkantoor of van thuis uit kunnen werken. Dat gebeurt niet alleen in Limburg, maar in het hele land.”
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.