Hasselt krijgt eigen daklozenvoetbalploeg: “Thomas Buffel of Stijn Vreven als gelegenheidstrainer? Wie weet”

Philippe De Hollogne zet zich mee in voor de opstart van een Homeless Team in Hasselt.
Karolien Coenen Philippe De Hollogne zet zich mee in voor de opstart van een Homeless Team in Hasselt.
Het ziet ernaar uit dat Hasselt vanaf september een elftal heeft voetballen in de Belgian Homeless Cup (BHC), een competitie voor dak- of thuislozen. Philip De Hollogne (Open Vld) trekt hiervoor mee aan de kar. “Thomas Buffel of Stijn Vreven als coach? Dat kunnen we wel eens proberen”, glimlacht hij. 

Philip De Hollogne, die in Hasselt in de OCMW-raad zit, vindt de Belgian Homeless Cup een maatschappelijk relevant project. “Het is knap dat we als stad Hasselt daar onze schouders willen onder zetten", zegt het voormalige TVL-gezicht. “In Limburg bestaat er momenteel maar één dergelijke ploeg, in Genk. Dat is te weinig. In de meeste andere provincies zijn er dat veel meer. Het zou een goede zaak zijn voor dak- of thuislozen in Hasselt dat ze kunnen voetballen en trainen. Dat geeft hen structuur en een dagindeling. Het is zelfs bewezen dat daklozen die meevoetbalden, sneller huisvesting en werk vonden.” 

RC Hades 

“We zijn nog op zoek naar voetbalschoenen en -uitrustingen en een verdere omkadering.  Zo zijn we ook nog op zoek naar een coach. Het gaat maar om enkele trainingen en wedstrijden. Een bekende coach als gelegenheidstrainer zou top zijn: De voetballers moeten kunnen opkijken naar iemand. En er lopen toch wat proftrainers rond in Limburg, dacht ik. Misschien kan ik door mijn contacten wel eens polsen. Thomas Buffel of Stijn Vreven? Die heb ik dat nog niet gevraagd. Maar, wie weet...”, lacht De Hollogne, die beide voetbalkleppers persoonlijk kent. Het Homeless Team zou terecht kunnen op het voetbalveld van RC Hades Kiewit Hasselt.

De  Belgian Homeless Cup (BHC),
BELGA De Belgian Homeless Cup (BHC),

Kracht van voetbal

Verdiana Palombo, drijvende kracht achter het Hasseltse Homeless Team en Opbouwwerker bij RIMO samenlevingsopbouw Limburg vzw, gelooft enorm in het project. “Dankzij de sociale partners CAW Limburg, CAD Limburg, Dienst Wijkopbouw en de Sociale Dienst van Groep Hasselt en sportieve partner RC Hades werken we hard aan de opstart. Voetbal is niet het doel op zich, maar wel een middel om de doelgroep van dak- en thuisloze mensen ‘sterker’ te maken én op termijn de drempel naar hulpverlening te verlagen. Door de kracht van voetbal in te zetten, brengen we kwetsbare mensen opnieuw in contact met de samenleving: een sociaal netwerk krijgen, ergens thuishoren, vrijwilliger worden, voeling krijgen met de buurt, (opnieuw) geloven in de eigen kracht, en interesse in een opleiding voor een job.” 

In september zouden de eerste trainingen van start gaan.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.