Hasselaar vertrouwt bestuur niet meer

GELOOF IN COALITIE IN AMPER ENKELE JAREN GEHALVEERD

Burgemeester Hilde Claes.
Foto Borgerhoff Burgemeester Hilde Claes.
Nog slechts 27 procent van de Hasselaren heeft vertrouwen in het stadsbestuur. Dat blijkt uit de jongste editie van de 'Stadsmonitor'. De huidige bestuursploeg scoort daarmee maar liefst de helft slechter dan bij een vorige uitgave in 2008 (54 procent) en ook ten opzichte van 2011 (45 procent) is de daling opmerkelijk. "Maar we hebben de boodschap duidelijk begrepen", belooft burgemeester Hilde Claes (sp.a).

Stel aan 100 Hasselaren de vraag 'Heeft u nog vertrouwen in het stadsbestuur' en maar liefst een op de drie zal daarbij 'neen' antwoorden. Een kaakslag voor de coalitie tussen Helemaal Hasselt en CD&V onder leiding van burgemeester Hilde Claes (sp.a). De Hasselaar ziet zijn stad nog wel graag -de algemene fierheid ligt enkele punten lager dan vroeger op 79 procent- maar geeft dus vooral een rode kaart aan de bestuursploeg. Gemiddeld scoren de dertien onderzochte centrumsteden 33,4 procent op vertrouwen, een cijfer dat door de zes jaar heen amper een punt is afgenomen. Dat het Hasseltse bestuur in diezelfde periode dus de helft van haar punten kwijtspeelde, is zorgwekkend te noemen. Burgemeester Hilde Claes slaat alvast mea culpa.

Besparingen

"We beseffen wat de redenen hiervoor zijn", zucht ze. "Aan het begin van deze legislatuur hebben we een aantal moeilijke beslissingen moeten nemen. Besparingen, overlast door de opstart van een groot aantal projecten en recent ook ongenegen van bewoners die liever meer betrokken waren bij de uitvoering van die projecten (doelend op het Stadspark-dossier, red.). Er staan ook al plannen klaar om daar verandering in te brengen. We willen de participatie en inspraak van bewoners optimaliseren. We moeten niet alleen duidelijk maken waar we mee bezig zijn maar ook waarom. Niet enkel over de grote projecten maar over meerdere beleidsthema's heen. Daarvoor gaan we samenwerken met de UHasselt en denken we na over de aanwerving van een 'participatieambtenaar'." De Hasselaren lijken daar ook naar te snakken. Slechts 25,9 procent van de inwoners vindt dat het stadsbestuur hen voldoende consulteert. Ook dat is de helft minder als in 2008. 47 procent van de inwoners is "bereid mee te praten over de stad", goed acht procent meer dan in 2011.

Mobiliteit

Bij de oppositie noemt men de cijfers dramatisch. "Heel erg, want het moet net de lokale overheid zijn die het dichtst bij de mensen staat", zegt Open Vld-fractieleider Laurence Libert. "Helaas verwondert deze uitslag ons niet. Wij merken geen eensgezindheid op binnen de bestuursploeg, laat staan visie of daadkracht. Kijk naar mobiliteit: ik denk dat ze zelf niet weten waar ze naartoe willen. En met alle respect maar nu zeggen dat het de Hasselaren meer duidelijk moet gemaakt worden, is eigenlijk zeggen dat de Hasselaren dom zijn." Ook N-VA-fractieleider Steven Vandeput wordt er niet vrolijk van. "Want we spreken hier toch niet over 'een beetje daling' hé. Maar ja, dit bestuur doet niet wat de Hasselaar gevraagd heeft. Men is vooral bezig met zichzelf en de eigen projecten zoals het nieuwe stadskantoor dan de problemen van de inwoners. Als men dit niet aangrijpt om bij te sturen, is er echt een probleem."