Hasselaar (33) voert als ‘Evelien’ 150 Facebookgesprekken per dag om jongens uit de kleren te krijgen

Themabeeld
EPA Themabeeld
Als een jonge vrouw van 14 à 15 jaar gaf een 33-jarige Hasselaar zich jarenlang uit op Facebook. Op die manier zocht hij contact met minderjarige jongens en vroeg hij hen om seksueel getinte handelingen te stellen op de webcam. In totaal stonden er maar liefst 300.000 chatgesprekken (150 per dag) op zijn account. Hij krijgt een celstraf van twee jaar met uitstel.

De man maakte in 2007 een eerste account aan op de sociale netwerksite. Hij noemde zichzelf Evelien. “De acht volgende jaren sprak hij via fake accounts jongens onder de zestien jaar aan. Hij was vooral actief tussen 2011 en 2016 en kwam hierdoor in het bezit van pedografische videobestanden”, vertelde de procureur tijdens de behandeling. De man was ook actief op een peer-to-peer-netwerk, maar hij wist naar eigen zeggen niet dat hij op die manier de beelden ook verspreidde. Die uitleg vindt de rechtbank niet geloofwaardig.

Alarmen gaan af

“De man maakte misbruik van de seksuele integriteit van minderjarigen. Als je zoiets onder die intentie doet, gaan alle alarmen af”, zegt meester Jan Swennen, die één slachtoffer vertegenwoordigde. “De impact daarvan is zeer groot op mijn cliënt. Hij werd er op aangesproken en kreeg schoolse en psychische problemen.” Beklaagde moet aan het slachtoffer een schadevergoeding van ruim 5.000 euro betalen.

Ik had geen nood aan fysiek contact

Beklaagde

Zelf benadrukte de Hasselaar dat hij hoopt niemand te hebben getraumatiseerd. Hij drong ook nooit aan op fysiek contact of seks en zei dat hij daar totaal geen nood aan had. Het gebruikmaken van een list wordt echter ook beschouwd als geweld met bedreiging. De beklaagde geeft aan dat het nu beter met hem gaat, hij zich laat begeleiden en hij toonde berouw. “Ik was niet de persoon die ik wou zijn.” 

Naast de voorwaardelijke celstraf krijgt hij ook een boete van 3.000 euro en wordt hij voor vijf jaar uit de rechten ontzet. De boete werd met volledig uitstel uitgesproken, de ontzetting met uitstel voor een periode van drie jaar. Beklaagde moet zich ook laten begeleiden. 
3 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Ludwig Vanden Boer

    Diene van den tv zal er zo goedkoop niet vanaf komen.

  • Adriaan Schellekens

    Ziekelijk!!!!

  • Linda Wellekens

    Hoe is het nu toch mogelijk ? Geens wil het maar niet leren ! Hoe kunnen rechters nu zo onrechtvaardig zijn om voorwaardelijke straffen uit te spreken voor welke misdaad dan ook ? De misdaad was toch ook niet voorwaardelijk; die was er echt ! Criminelen worden op deze manier aangemoedigd om volgende keer erger te doen.