Hasselaar (33) geeft zich uit voor minderjarige vrouw om naaktbeelden te bekomen

Als een jonge vrouw van 14 à 15 jaar gaf een 33-jarige Hasselaar zich jarenlang uit op Facebook.
REUTERS Als een jonge vrouw van 14 à 15 jaar gaf een 33-jarige Hasselaar zich jarenlang uit op Facebook.
Als een jonge vrouw van 14 à 15 jaar gaf een 33-jarige Hasselaar zich jarenlang uit op Facebook. Op die manier zocht hij contact met minderjarige jongens en vroeg hij hen om seksueel getinte handelingen te stellen op de webcam. In totaal stonden er maar liefst 300.000 chatgesprekken op zijn account.

De man maakte in 2007 een eerste account aan op de sociale netwerksite. “De acht volgende jaren sprak hij via fake accounts jongens onder de zestien jaar aan. Hij was vooral actief tussen 2011 en 2016 en kwam hierdoor in het bezit van pedografische videobestanden”, vertelde de procureur. De man was ook actief op een peer-to-peer-netwerk, maar hij wist naar eigen zeggen niet dat hij op die manier de beelden ook verspreidde. In totaal ging het om zes gigabyte die hij de wereld instuurde. Er werd een celstraf van acht maanden onder voorwaarden gevraagd. De beklaagde moet zich ook laten begeleiden.

“De man maakte misbruik van de seksuele integriteit van minderjarigen. Als je zoiets onder die intentie doet, gaan alle alarmen af”, zegt meester Jan Swennen, die een slachtoffer vertegenwoordigde. “De impact daarvan is zeer groot op mijn cliënt. Hij werd er op aangesproken en kreeg schoolse en psychische problemen.” Voor dit slachtoffer werd een schadevergoeding van enkele duizenden euro’s gevraagd.

Zelf benadrukte de man dat hij hoopt niemand te hebben getraumatiseerd. Hij drong ook nooit aan op fysiek contact of seks en zei dat hij daar totaal geen nood aan had. “Ik heb geen geweld gebruikt”, liet hij nog verstaan. Het gebruikmaken van een list wordt echter ook beschouwd als geweld met bedreiging. De beklaagde geeft aan dat het nu beter met hem gaat, hij zich laat begeleiden en hij berouw toonde. “Ik was niet de persoon die ik wou zijn.” Zijn raadsman vroeg de opschorting van de uitspraak. Vonnis op 2 november. 
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.