Grootste en zwaarste baby in geboorteregister is ... een robot

Robotbaby 'Fran Pepper' met 'papa' Francis Vos en 'mama' Astrid Hannes bij de inschrijving in het geboorteregister.
Foto Tony Van Galen Robotbaby 'Fran Pepper' met 'papa' Francis Vos en 'mama' Astrid Hannes bij de inschrijving in het geboorteregister.
Met een lengte van 1,20 meter en een gewicht van 28 kilo werd 'Fran Pepper' gisteren de grootste en zwaarste boreling ooit die in het Hasselts geboorteregister werd ingeschreven. Nog opvallender dan de maten is haar binnenkant, vol draadjes en printplaten. Fran is dan ook een robot van hogeschool PXL.

Fran is een zogenaamde 'humanoïde robot', een digitaal hoogstandje wat van ver op een mens moet lijken en dus meer benaderbaar dan de robots die in fabriekshallen auto's in mekaar schroeven. De machine krijgt onderdak tussen studenten en onderzoekers van de hogeschool op Corda Campus. "Digitalisering heeft ons leven de laatste jaren drastisch veranderd. Interactie met digitale info gebeurt vandaag vooral met smartphones of tablets, maar humanoïde robots maken een meer menselijke interactie mogelijk. Denk maar aan robots die luisteren, spreken, kijken, en bewegen als echte personen", zegt kersvers 'papa' en opleidingshoofd Francis Vos. Fran zal de volgende maanden in Corda Campus omgebouwd worden tot de ideale receptioniste. "Fran zal continu input krijgen via camera's, sensoren en data vanuit interactieve platformen en infomarkten. De taak als receptioniste is een eerste stap, later zal er veel meer mogelijk zijn", zegt 'mama' Astrid Hannes.


"Hasselt vormt als 'smart city' de ideale voedingsbodem voor deze menselijke robots. Daarom dat we het leuk vonden om haar als een echte inwoner in te schrijven."


Burgemeester Nadja Vananroye (CD&V) en schepen Valerie Del Re (sp.a) probeerden gisteren alvast een praatje te maken met Fran. "Fran is heel uitnodigend en toegankelijk. Of dit ook iets is voor ons nieuwe stadhuis? Dat kan het misschien ooit worden. Al zullen er altijd menselijke aanspreekpunten blijven." (DMH)