Groen voor soep, rood voor frieten

PXL VOERT KLEINERE BORDEN IN EN GEEFT VOEDSEL KLEURENCODE

Een studente heeft net een bord spaghetti in ontvangst genomen.
Mine Dalemans Een studente heeft net een bord spaghetti in ontvangst genomen.
De studentenrestaurants van hogeschool PXL maken met een 'voedselverkeerslicht' duidelijk hoe gezond de maaltijdkeuze van studenten is. Een nieuwe maatregel tegen slechte voedingsgewoontes. Bovendien moeten kleinere borden overconsumptie tegengaan en de afvalberg verminderen.

Diensthoofd PXL-catering Rudy Rampelberg is een man met een missie. De job: de duizenden studenten aan de hogeschool meer doen nadenken over wat ze eten en hoe dat gezonder kan. Rampelberg bedacht daarvoor een hele reeks maatregelen. "Groenten nemen al langer de belangrijkste plaats in binnen ons concept, maar we willen nog verder gaan. Het is de bedoeling zoveel mogelijk de term 'gezond' te vermijden, maar wel studenten bewuster te maken van wat ze eten. Een van de plannen is de invoering van een voedselverkeerslicht. Gerechten krijgen naargelang hun gezondheidswaarde de kleurcode groen, oranje of rood. Soep en de vegetarische hoofdschotel kleuren groen, de middenmoot oranje -denk aan pasta, oké als je voldoende beweegt- en rood voor producten als frieten, snacks en sauzen als mayonaise. Een andere mogelijkheid is het standaard aanbieden van volkorenbrood en werken met een suggestiemenu."

Tom Claes koos voor onder meer frieten. "Voor mij mocht het iets meer zijn".
Mine Dalemans Tom Claes koos voor onder meer frieten. "Voor mij mocht het iets meer zijn".

Grote ogen

In de tussentijd probeert de hogeschool de studenten aan te zetten tot meer doordachte voedingskeuzes. Zo namen de studentenrestaurants gisteren nieuw, kleiner servies in gebruik. "Veel van onze studenten hebben ogen die groter zijn dan hun maag", vervolgt Rampelberg. "Dat had ook te maken met onze grote borden. Studenten die tot zestien kroketten laten opscheppen omdat het bord anders 'kaal' oogde door het formaat zijn niet ongewoon. En dat heeft nefaste gevolgen. Niet alleen voor de gezondheid, maar ook onze vuilnisbak vaart er niet goed bij. Heel wat voedsel blijft achteraf liggen wegens toch te veel. Met dit kleinere servies besparen we tot 10 ton frieten en kroketten. Onbewust kunnen we zo het eetgedrag aanpassen. 'Nudging' heet die techniek, iets wat we geleerd hebben van bedrijfsrestaurants van Google."


De studenten lustten gisteren wel pap van de kleinere borden, als het zelfs al was opgevallen. "Kleinere borden? Dat had ik niet meteen gezien", zegt student Maarten Cuppens. "Maar inderdaad, vroeger durfde ik al eens een extra portie frieten vragen. Het lijkt me dus geen slechte zet." Student Tom Claes was een van de weinigen die zijn twijfels had. "Voor mij mocht het toch iets meer zijn. De vraag is of dit mijn honger wel stilt. Ter compensatie heb ik een extra portie chocolademousse genomen."