Gevlogen als Peter Pan Geschitterd voor de sjeik

ACROBAAT NILS VALKENBORGH TERUG VAN SPEKTAKELSHOW IN DUBAI

RV
De kinderdroom van Hasselaar Nils Valkenborgh (32) is uitgekomen. De acrobaat heeft zijn kunsten laten zien tijdens de nieuwe spektakelshow van Franco Dragone in Dubai. "Het was een intens jaar, zowel mentaal als fysiek."

Nils Valkenborgh vertelde bijna twee jaar geleden trots in onze krant dat hij twee jaar lang zou meewerken aan de nieuwe show van Franco Dragone, ook bekend als drijvende kracht achter Cirque du Soleil. Intussen is hij terug van dit avontuur. In februari 2016 was er eerst een interessante 'research en development periode' in het Canadese Montréal. Vervolgens gingen zestig artiesten van over de hele wereld samen aan de slag om de show op te bouwen. Nils was een van hen. "De shows van Franco worden voor het grootste deel samengesteld door 'House Troupe Artist', wat betekent dat je als artiest multidisciplinair inzetbaar moet zijn. Initieel werd ik door de hoofdcoach naar Montréal gehaald als 'High Bar'-specialist: ik moest dus de turnrekstok op mij nemen, maar dit bleek technisch moeilijk te installeren in het theater. In Canada ben ik ook in contact gekomen met de Zwitserse discipline 'Swinging Rings'. Je kan de energie ervan vergelijken met trapeze, maar je hangt aan ringen en springt af op een mat. Hierin heb ik me in Dubai dan ook gespecialiseerd. Andere acts die ik in de show moest vervullen, waren onder meer 'Tumbling' (op een lopende band aan 14 kilometer per uur), 'Chapelle' (rondvliegen in een harnas à la Peter Pan), 'Bungee Straps' (op 20 meter hoogte met elastische linten rond je polsen acrobatische bewegingen maken) en 'Suspended Pole' (paal-acrobatiek, maar dan opgehangen aan een kabel). Die laatste discipline ligt me nauw aan het hart en daarvoor ben ik blijven doortrainen na mijn terugkeer uit Dubai", legt Nils uit.


Het resultaat mocht gezien worden en Nils maakte naam in het wereldje. "Ik kwam in contact met makers Franco Dragone en Giuliano Peparini en met heel wat andere invloedrijke en belangrijke mensen binnen het wereldje. Buiten het werk had niemand eigenlijk veel sociale contacten. Tijd en geld om naar dure feestjes met rijke mensen te gaan, was er niet. Eerlijk gezegd hecht ik daar ook geen waarde aan. Na mijn vertrek vernam ik wel dat de sjeik is komen kijken", glimlacht de acrobaat.

Nils tijdens enkele spectaculaire acts in de show van Franco Dragone.
RV Nils tijdens enkele spectaculaire acts in de show van Franco Dragone.

Kindje erbij

Nils kreeg gelukkig op tijd en stond ook eens het bezoek van vrienden en familie. "Speciaal voor de show zijn mijn ouders en zus voor het eerst in hun leven op een vliegtuig gestapt. Enkele dagen later kwamen mijn vrouw en zoon vanuit Nederland om het resultaat van elf maanden hard werken te aanschouwen. Tijdens de wereldpremière, waarbij we al onze kunsten showden, heb ik het beste van mezelf gegeven en dat gaf vreugde en adrenaline." Nils keerde intussen terug naar huis en momenteel is hij honderd procent een familieman. "Mijn vrouw staat op het punt om te bevallen. Die gezinsuitbreiding is nu mijn eerste uitdaging. Ik ben wel al benaderd voor een hele reeks kleinere projecten, wat me in de huidige situatie ook beter bevalt. Mijn kinderdroom is werkelijkheid geworden, nu wil ik kinderen zelf laten dromen."