First Lego League mikt dit jaar op verdubbeling van aantal deelnemers

“Limburgse FIRST Lego League mikt op verdubbeling” zegt Johann Leten van Voka
RV “Limburgse FIRST Lego League mikt op verdubbeling” zegt Johann Leten van Voka
De Limburgse FIRST Lego League mikt dit jaar op een verdubbeling van het aantal deelnemers. Dat maakten organisatoren Voka – Kamer van Koophandel Limburg en Confederatie Bouw Limburg bekend tijdens de huldiging van de bedrijven die de wedstrijd steunen. “Ondanks 48 geweldige partnerbedrijven kunnen we alle hulp gebruiken om de instroom in technische opleidingen te verhogen”, zeggen de organisatoren.

De FIRST LEGO League is een speelse ontdekkingsreis waarin jongeren tussen 11 en 14 jaar kennismaken met techniek en STEM. De leerlingen bouwen en programmeren op drie maanden tijd een LEGO-robot die zo veel mogelijk missies tot een goed einde moet brengen. Dat gebeurt tijdens een grote finale waar vorig jaar 750 jongeren aan deelnamen.

“1.500 jongeren bereiken”

In september start de zevende editie van de wedstrijd. “We zijn ambitieus en willen het aantal deelnemers verdubbelen. Vorig jaar bereikten we 750 jongeren tussen 11 en 14 jaar, dit jaar willen we 1.500 Limburgse jongeren in contact brengen met techniek en de mogelijkheden van STEM-opleidingen. We zijn momenteel al de grootste FIRST LEGO League van het land, maar we geloven rotsvast in onze plannen”, zegt Johann Leten, gedelegeerd bestuurder van Voka – KvK Limburg. Ook voor Chris Slaets, directeur van Confederatie Bouw Limburg, is de verdubbeling een noodzaak. “We zijn in onze sector, en bij uitbreiding voor alle technische beroepen, steeds vaker op zoek naar werknemers met een STEM-achtergrond. Het tekort aan technisch geschoold personeel houdt de groei van de Limburgse industrie en bouw tegen. Als werkgevers nemen we onze verantwoordelijkheid en proberen we het STEM-onderwijs een duwtje in de rug te geven.”

48 partnerbedrijven

In de Ambstwoning van de Gouverneur in Hasselt werden 48 Limburgse ondernemingen gehuldigd omdat ze hun schouders onder de wedstrijd zetten. Dankzij hun steun kunnen jongeren op een laagdrempelige manier deelnemen aan de FIRST LEGO League. Ze kregen het charter overhandigd door gedeputeerde Bert Lambrechts. “Je creëert ook een uniek draagvlak waar onderwijs en ondernemingen nauw samenwerken”, zegt Johann Leten. “We geloven in de kracht van die samenwerking omdat het een cruciaal element is voor het aanpakken van de uitdagingen van de arbeidsmarkt van vandaag en morgen. Daarom pleiten we in ons memorandum voor meer focus op duaal leren en een nieuw STEM-actieplan.Kinderen moeten de kans krijgen om hun technisch talent te ontdekken en te ontwikkelen. Enkel zo kunnen we de toekomstige uitdagingen aan want Limburg heeft nood aan technische, hoger opgeleide mensen.”
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.