Extra parkeerwachters op ronde

STRIJD TEGEN VERSCHUIVING PARKEERDRUK NAAR BLAUWE ZONES

De nieuwe parkeerautomaten werken nu merkbaar sneller.
Foto Karolien Coenen De nieuwe parkeerautomaten werken nu merkbaar sneller.
Het invoeren van de nieuwe betaalzones rond de Groene Boulevard heeft een 'parkeervlucht' richting de naastgelegen blauwe zones veroorzaakt. Het stadsbestuur neemt daarvoor externe parkeerwachters onder de arm die de 'parkeervlucht' moeten tegengaan. Goed nieuws is er wel rond de nieuwe automaten: een ticketje nemen gaat nu merkbaar sneller.

Was schepen van Mobiliteit Habib El Ouakili (sp.a) begin februari nog heel tevreden dat er een parkeervlucht was ontstaan van dagparking Dusart naar de Boudewijnlaan heeft de invoering van nieuwe betaalzones rond de Boulevard ook een pervers effect. Zo vond er de laatste weken een verschuiving plaats van parkeerders uit die betaalzones richting (gratis) blauwe zones vaak maar een straat verder. "Dat kan uiteraard niet de bedoeling zijn", benadrukt El Ouakili. "En dus gaat een extern bedrijf ons binnenkort bijstaan om het betalend parkeren te handhaven. Zij zullen controles uitvoeren tussen 9 en 19 uur in de weekdagen maar ook op zaterdag actief zijn. Zij zullen niet alleen in de blauwe zones een extra oogje in het zeil houden maar ook zeker in de buurt van (avond)scholen controleren."

Minder schermen

Parkeerders die nu richting blauwe zone trekken om de nieuwe betaalautomaten te ontvluchten, hebben daarvoor binnenkort al minder reden toe. Na drie maanden sakkeren en wachtrijen aan de automaten wordt een ticketje nemen eindelijk makkelijker. "De automaten op de dagparkings kregen de voorbije week als eersten een update. Grootste doel: het inkorten van de tijd die je nodig hebt om een ticket te nemen. Zo hebben we het aantal schermen die je moet doorlopen voor het ticket uit de automaat rolt vermindert van acht naar drie. Daardoor daalt de tijd die je nu aan een automaat moet doorbrengen van goed een minuut tot 'slechts' 30 seconden. Meteen na de ingave van je nummerplaat kunnen er al munten worden ingeworpen."

Bezoekerskaart

Bedoeling is dat de software-update verder wordt uitgerold naar de automaten in de betaalzones. "Eerst zullen we de teksten op de schermen verbeteren, eind juni volgt dan een volgende update. Doel daarvan is betalen met de bezoekerskaart te vergemakkelijken."

Niet meer achter de ruit

Extra tijdswinst moet tenslotte gehaald worden uit het feit dat een fysiek ticket achter de ruit leggen niet meer nodig is. "Parkeerwachters zullen meteen, wanneer ze een nummerplaat ingeven in hun controletoestel, kunnen zien of er op welke wijze dan ook een geldig parkeerticket werd aangekocht zonder dat ze daarvoor een fysiek ticket moeten controleren. Tijdswinst voor de gebruiker, gedaan met ticketjes die van het dashboard dwarrelen en ecologischer, want je zal specifiek moeten kiezen om nog een ticket af te drukken", zegt El Ouakili.


Benieuwd hoe de nieuwe automaten nu werken? Bekijk het filmpje op www.hln.be/parkerenhasselt