Everzwijn ramt venster en dringt huis binnen

WILDE VARKENS TEISTEREN REGIO ROND E314

Sanne uit Hasselt ging met haar honden wandelen op de teut in Zonhoven en moest er vluchten voor 15 everzwijnen.
Mine Dalemans Sanne uit Hasselt ging met haar honden wandelen op de teut in Zonhoven en moest er vluchten voor 15 everzwijnen.
In Zonhoven heeft een everzwijn het venster naast een voordeur geramd waarna het in de trappenhal van een woning stond. Het dier sloeg via het geslagen gat weer op de vlucht. Maandag werden ook de honden van de 18-jarige Sanne Severijns uit Hasselt aangevallen in natuurgebied De Teut. "We zitten morgen samen met Agentschap Natuur en Bos", zegt de milieudienst van Zonhoven.

In twee weken tijd waren er minstens drie incidenten met everzwijnen in Zonhoven. De drie meldingen kwamen vooral van de omgeving tussen de N74, E314 en natuurgebied de Teut. Bij één woning liep een everzwijn simpelweg het huis binnen nadat het dier het glazen venster naast de voordeur ramde. Via het gemaakte gat kon het dier weer naar buiten vluchten. Niemand raakte gewond.


Maandag stond ook de 18-jarige Sanne Severijns doodsangsten uit nadat zij met haar vier honden een avondwandeling maakte in De Teut. "Ik wandelde in de buurt van de schaapsweide toen één van de honden wat verderop snuffelde", vertelt Sanne. "Plots hoorde ik een jankend geluid. Ik ging kijken wat er scheelde, want misschien bleef hij hangen met een pootje in de prikkeldraad. Het gejank werd feller en ik zag plots een everzwijn achter de hond aan zitten. Achter het beest volgden misschien wel twintig everzwijnen. Ik ben als een gek beginnen weglopen richting de schaapsweide, waar ik snel het poortje achter mij heb dichtgeslagen."


Sanne belde in paniek haar papa die snel ter plaatse kwam. "Hij is tot aan de schaapsweide gekomen. Ik durfde echt niet meer verder. Ook de honden waren duidelijk bang. Voortaan wandel ik met één hond, en in een ander gebied." Bij de milieudienst schrikken ze van de vele meldingen. Ze plaatsten het item op de agenda van de jaarlijkse vergadering met Natuur en Bos komende donderdag. "We ontvingen ook al een melding van bewoners uit De Waerd die everzwijnen zagen lopen in de wijk. Het lijkt erop dat ze zich verplaatsen vanuit De Teut richting de E314", vertelt Kristel Ceulemans, diensthoofd Milieu.

Geen gepaste oplossing

Rudi Oyen van het Vogel- en Zoogdierenopvangcentrum komt niet uit de lucht vallen. "Tien dagen geleden werden we opgeroepen voor een interventie aan oprit Heusden-Zolder op de E314. Daar stonden maar liefst 21 everzwijnen: een levensgevaarlijke situatie. Automobilisten hadden de 101 gebeld. Vroeger waren zulke interventies ondenkbaar."


Volgens Oyen is er geen gepaste oplossing te vinden voor het probleem, en zal het alleen maar erger worden. "Tien jaar geleden heb ik dit allemaal al voorspeld. Toen waren er in Koersel op het militair domein 15 evers ontdekt. We hadden ze kunnen vangen, aangezien je dat gebied hermetisch kunt afsluiten. Maar mijn oplossing werd weggelachen. Vandaag is het te laat. Tien jaar geleden trof je ze héél af en toe in een achtertuin grenzend aan het bos. Nu zitten ze al in de huizen en worden tuinen geregeld omgewoeld." Volgens Oyen heeft de overheid tot op vandaag nog steeds begrepen hoe ernstig de situatie is. Jagers die op illegale wijze de everzwijnen hebben uitgezet in het verleden zijn de oorzaak van dit alles, weet Rudi Oyen.


"Maar dat is nu te laat. En drijfjacht heeft geen zin. Dodelijke ongevallen zullen niet langer uitblijven. Dit is geen bangmakerij, maar iets realistisch. Mijn voorspelling van tien jaar geleden is uitgekomen. Helaas is er niets meer aan te doen", aldus Oyen.