Engels Logistics is verrassende ‘ambassadeur van het jaar’ van Groep Maatwerk: “Ook kmo’s kunnen samenwerken met maatwerkbedrijven… net zoals wij met Bewel”

Van links:  Johan Bongaerts (algemeen directeur Bewel), Tom Ketels (commercieel directeur Bewel), ambassadeur Pascal Swinnen (commercieel directeur Engels Logistics) en Francis Devisch (directeur Groep Maatwerk).
Karolien coenen Van links: Johan Bongaerts (algemeen directeur Bewel), Tom Ketels (commercieel directeur Bewel), ambassadeur Pascal Swinnen (commercieel directeur Engels Logistics) en Francis Devisch (directeur Groep Maatwerk).
Groep Maatwerk, de koepel van maatwerkbedrijven in Vlaanderen, benoemt Engels Logistics tot ‘ambassadeur van het jaar’. De keuze heeft een sterke symbolische waarde: “In de bedrijfswereld leeft de perceptie dat enkel grootschalige bedrijven en multinationals baat hebben bij een samenwerking met maatwerkbedrijven. Maar ook voor kmo’s liggen veel kansen in de sociale economie”, zegt kersvers ambassadeur Pascal Swinnen. “Dat bewijst onze vruchtbare samenwerking met Bewel.”

Telenet. TVH. JBC. Tiense Suiker. Tupperware. Janssen Pharmaceutica. Picanol Group. Allemaal bedrijven die samenwerken met een maatwerkbedrijf… en daar bijzonder tevreden over zijn. Sinds 2012 duidt Groep Maatwerk jaarlijks een ‘ambassadeur van het jaar’ aan: een organisatie die de positieve gevolgen van een samenwerking met de sociale economie in de kijker zet. Het doel van dit initiatief? “Deze trotse bedrijven trekken vaak andere ondernemers over de streep om met een maatwerkbedrijf in zee te gaan”, zo duidt Francis Devisch, directeur Groep Maatwerk, kort en krachtig.”

Blindelings vertrouwen in Bewel

Dit jaar valt de eer te beurt aan Engels Logistics. Deze leverancier van verpakkingsoplossingen werkt al meer dan 15 jaar samen met maatwerkbedrijven. Op dit moment loopt er een intense samenwerking met Bewel, het grootste Limburgse maatwerkbedrijf. Afhankelijk van de nood zijn er 2 tot 20 Bewel-medewerkers aan de slag, zowel bij Engels zelf als in de Bewel-werkplaats. 

“De samenwerking met Bewel helpt ons om pieken in onze productie op te vangen. Dit laat ons toe om flexibel in te spelen op vragen van onze klanten”, legt Pascal uit. “We vertrouwen de mensen van Bewel blindelings. Zij ontlasten ons op verschillende manieren. In de montage, bij het zeefdrukken of bij de voorbereiding van mailings. Eén van de opdrachten is bijvoorbeeld bakken voorzien van barcodes. Dat moet met uiterste precisie gebeuren, want één fout… en je ziet de bak in kwestie nooit meer terug.”

“Maar 50 van de 600 klanten zijn grote bedrijven”

Bij kmo’s leeft nog vaak de gedachte dat een samenwerking met een maatwerkbedrijf enkel is weggelegd voor grote bedrijven. Een mythe die Pascal met klem ontkent. “Reguliere bedrijven moeten zaken durven loslaten en uitbesteden aan een maatwerkbedrijf zoals Bewel. Samenwerken met partners uit de sociale economie is mogelijk voor élk bedrijf dat op een gestructureerde manier werkt, groot of klein.” 

Tom Ketels, commercieel directeur bij Bewel, treedt Pascal volmondig bij. “Bewel heeft 600 klanten. Daar zitten inderdaad een 50-tal grote spelers tussen, maar de resterende 550 klanten zijn wel degelijk kmo’s en lokale overheden. Zolang de afspraken helder zijn en je op een gestructureerde manier samenwerkt, is er geen probleem. Wij delen complexe opdrachten op in repetitieve deeltaken, zodat onze medewerkers het werk makkelijk kunnen uitvoeren. Dat kan net zo goed voor een kmo als voor een multinational. Engels Logistics is het uitgelezen voorbeeld.”

Vurige ambassadeur

Engels Logistics draagt deze boodschap het komende jaar actief uit. “Wij willen bedrijven aansporen om de samenwerking met een maatwerkbedrijf in overweging te nemen”, legt Pascal vol vuur uit. “In mei vertellen we daar meer over in een artikel in VOKA Magazine. Daarna volgen een filmpje, een persactie en een netwerkevent.”
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.