Dorpsstraat fluit zich te pletter

ELEKTRONISCHE MUSSEN NA ANDERHALVE WEEK AL HELEMAAL INGENESTELD

De elektronische mus in de Dorpsstraat lokte in twee dagen al meer dan 2.000 fluiters.
Foto Dalemans De elektronische mus in de Dorpsstraat lokte in twee dagen al meer dan 2.000 fluiters.
Goed anderhalve week nadat de eerste elektronische mussen neerstreken in Hasselt is het sociale project van Thomas Laureyssens al meteen goed ingeburgerd. Het meeste gekwetter was de laatste dagen te horen in de Dorpsstraat. Op nog geen twee dagen tijd noteerde de mus daar meer dan 2.000 fluiters. "Ik dacht eerst dat het apparaat kapot was", lacht de bedenker.

Toen doctoraatsstudent Thomas Laureyssens vorige week de eersten van zijn elektronische mussen in het Hasseltse straatbeeld ophing, werden er hier en daar wat wenkbrauwen gefronst. Het concept was nochtans even simpel als eenvoudig. Als je ergens een van de opvallende constructies ziet hangen, moet je er enkele malen naar fluiten. Zodra de 'mus' je gefluit registreert, krijgt het apparaat er een punt bij.

Sociaal contact

Naast een onderlinge wedstrijd tussen de verschillende mussen wil Laureyssens er vooral het sociaal contact tussen Hasselaren onderling mee aanwakkeren. Aan de eerste resultaten te zien, is hem dat na slechts een tiental dagen al helemaal gelukt.


Zo sloot mus 'Pim' de eerste week af met maar liefst 5.185 geregistreerde fluiters. 'Eddy' volgde op respectabele afstand met 2.901 punten. In totaal registreerden alle mussen in de eerste week vlot meer dan 10.000 fluittonen. Het kan echter nog gekker. Zo zijn ze in de Dorpsstraat helemaal gek geworden van musje 'Dorpsstraat-alley'. Amper actief sinds 18 september en gisterenavond al goed voor bijna 3.000 fluiters, een eindje boven winnaar Pim van vorige week.


Wat begon als een ludiek onderzoeksproject is zo vlak na de start dus al uitgegroeid tot een heuse wedstrijd. Bij de 'musseniers' van Alley Gallery staan ze er ook van te kijken. "We zien dat de mus soms reageert op remmen of kleine brommertjes maar onze plotse koppositie hebben we toch vooral te danken aan de buren", zegt zaakvoerder Debora Lauwers. "Zij waren er meteen gek van en al snel stond de hele straat hier voor de deur te fluiten. Heel leuk, want daar draait het uiteindelijk toch om?"

Vensters dicht

Buurvrouw Raquel Rotella van restaurant Pocomatto bevestigt de mussengekte. "We zijn hier inderdaad zowat de mussenfluisteraars geworden", lacht ze. "Ik had eerst niet door hoe het in zijn werk ging en dacht dat de buren die lampjes bedienden met een afstandsbediening. Maar zodra we het concept uitgelegd kregen, zijn we er helemaal voor gegaan. Met de teller in de hand hebben we onze mus van 800 punten in een trek door naar meer dan 2.000 gefloten. Zelfs ons personeel doet mee op vrije momenten en we hopen van de klanten hetzelfde. Al fluiten we blijkbaar wel hard, want andere buren zagen zich al genoodzaakt de vensters te sluiten (lacht)."


Bedenker Thomas Laureyssens ziet het ondertussen allemaal met grote tevredenheid gebeuren. "Toen ik de cijfers van de Dorpsstraat zag, dacht ik eerst even aan een technische panne. Maar blijkbaar zijn ze er echt gek van ter plaatse. Het is mooi om te zien dat het project zo vertrokken is, ik werd er op slag vrolijk van. Ik verwacht dat zodra sommige mussen binnen enkele weken verhuizen het nóg straffer wordt", besluit Laureyssens.