Demer speelt hoofdrol in nieuw Kapermolenpark

BEZOEKERS KUNNEN VIA WANDELPAD OVER WATER NAAR 'AVONTURENEILANDEN'

Het Kapermolenpark zoals het er nu bijligt.
Borgerhoff Het Kapermolenpark zoals het er nu bijligt.
Na het stadspark krijgt ook het Kapermolenpark een flinke facelift. De naastgelegen Demer wordt de attractie van de groene long, met een wandelpad over het water naar 'avontureneilanden'. Begin 2018 starten de werken.

Het kapermolenpark en de nabije groene omgeving vormt met haar 30 hectare de meest omvangrijke groene ruimte binnen de Hasseltse stadskern. "De afgelopen jaren veranderden de functie en het uitzicht van het park ingrijpend door onder meer de komst van het skatepark, de toename van het aantal evenementen, de bouw van het nieuwe zwembad. Daarom drong een grondige denkoefening over de toekomst van het park zich op", zegt schepen van Groen Valerie Del Re (sp.a). Het park miste volgens de stad samenhang en kwaliteit. Om die toe te voegen, mochten Hasselaren zich de voorbije maanden uitspreken over hoe het park er volgens hen moest uitzien. Die suggesties zijn nu verwerkt in een eerste plan.

Een simulatiebeeld van hoe het park er zal uitzien. Opvallendste nieuwigheid worden de avontureneilanden: die komen in de huidige vijver die samensmelt met de Demer. De eilanden zullen bereikbaar zijn via een pad over het water.
Dimitri Meus Een simulatiebeeld van hoe het park er zal uitzien. Opvallendste nieuwigheid worden de avontureneilanden: die komen in de huidige vijver die samensmelt met de Demer. De eilanden zullen bereikbaar zijn via een pad over het water.

Berg als uitkijkpunt

"Speerpunt wordt de Demer. Die loopt nu net buiten het park waar ze aan het zicht onttrokken wordt. Binnen het vernieuwde ontwerp vormt de Demer de ruggengraat van het park. Bedoeling is dat we de scheiding tussen vijver en park wegnemen, waardoor de rivier een geheel zal vormen met de huidige vijver. Daarin zal er plaats zijn voor avontureneilanden om op te spelen en die bereikbaar zijn via een wandelpad over het water." Tweede belangrijke nieuwigheid wordt een vijf meter hoge 'berg', die dienst zal doen als landmark. "Een uitkijkpunt over het hele park maar de hellingen zullen ook gebruikt kunnen worden als amfitheater met uitzicht op de evenementenweide." ¿Die evenementenzones komen er op twee locaties. De tweede zone ligt ter hoogte van de huidige parking langs de 11de Liniestraat (die parking zal op termijn ook verdwijnen, red.) en het bestaande skateplein. "Ook de jongsten worden niet vergeten: in het verlengde van de waterrijke zone wordt een speel-as aangelegd met aan beide zijden diverse speelzones voor verschillende leeftijdsgroepen", zegt Del Re. Tot slot wordt ook de Finse piste uitgebreid en zal er nog een nieuw fietspad komen op de Demeroever naast de PXL, al moet daarover nog onderhandeld worden met de provincie. In een latere fase wil de stad het park ook doortrekken naar de groenzone naast de schaatsbaan.

Gefaseerde werken

Bedoeling is dat het plan nu wel nog voor debat opnieuw wordt voorgelegd aan de Hasselaren "al liggen deze grote lijnen vast" volgens Del Re. De realisatie zal in fases gebeuren "omwille van praktische en budgettaire redenen". In fase een, die begin 2018 moet starten, wordt alvast de hele visie rond de Demer uitgewerkt en zal ook de uitkijkheuvel aangelegd. Hiervoor is 1,25 miljoen euro voorzien. De heraanleg zou geen invloed hebben op toekomstige edities van de Hasseltse veldrit. "Al zullen we er wel op letten dat het park niet té beschadigd raakt: anders zullen we compensaties vragen", zegt Del Re.