Corda eert Philipsverleden (en dat van Apple)

Ondernemer Peter Hinssen, die technologische geschiedenis uit zijn privécollectie ter beschikking stelde voor de tentoonstelling, bij enkele stukken.
Foto Dalemans Ondernemer Peter Hinssen, die technologische geschiedenis uit zijn privécollectie ter beschikking stelde voor de tentoonstelling, bij enkele stukken.
Met 'Epicorda' heeft de Corda Campus een unieke tentoonstelling die baanbrekende producten van Philips - de vroegere bewoner van de campus - naast die van Apple legt. "Zonder Philips was er misschien nooit een iPhone of iPad geweest."

Een elektrisch orgel, cassettespeler en -recorder, maar ook de cd: allemaal technische hoogstandjes die door Philips Hasselt ontwikkeld werden. "Die baanbrekende innovaties wilden we nog wel eens op een voetstuk plaatsen", zegt Stijn Bijnens van LRM. "Als ode aan de mensen die hier gewerkt hebben, maar ook als inspiratiebron voor de vele jonge ondernemers die nu op deze site - tegen 2020 mikken we op 5.000 werknemers - aan de slag zijn. Zij weten vaak niet meer welke producten hier ooit gemaakt zijn."


De Philips-producten worden zij aan zij getoond met Apple-toestellen uit de privécollectie van Peter Hinssen. Niet alleen omdat Apple net zoals Philips innovatieve technologie op de wereld losliet, maar ook omdat er een opvallende link is tussen beide bedrijven. "Gaston Bastiaens, die bij Philips onder meer aan de laserdisc werkte (en later de omstreden topman van Lernout & Hauspie, red.), werd door Apple weggeplukt. Daar was hij onder meer verantwoordelijk voor de Newton, de voorloper van PDA's en eigenlijk de kiem van de iPhone en iPad. Zonder Philips waren die er misschien nooit geweest."


De gratis expo is op woensdagmiddag vrij te bezoeken, tot 6 mei. (DMH)