Chefkok van Hasselts restaurant zet ‘Arbeit macht Frei’- menu op de kaart

De Orangerie in de Walputsteeg in Hasselt.
Karolien Coenen De Orangerie in de Walputsteeg in Hasselt.
Ook bij het Hasseltse restaurant ‘De Orangerie’ in de Walputsteeg ging de 'Dag van de Arbeid’ niet onopgemerkt voorbij. Vanmorgen bedacht de chefkok deze feestdag van de arbeid met het ‘Arbeit macht Frei’-menu. “Een misplaatst grapje van de chef”, excuseerde eigenares Michelle Vanderstraeten zich en ze liet onmiddellijk alle menukaarten in de vuilbak kegelen.

“Geen menu vandaag omwille van de feestdag”, excuseert de ober zich wanneer we hem vragen achter het dagmenu. Vroege klanten van restaurant ‘De Organgerie’ in het naar eigen zeggen gezelligste straatje van Hasselt, de Walputsteeg, keken vanochtend nochtans raar op toen ze de menukaart raadpleegden. Op deze 1 mei was er speciaal voor die dag een ‘Arbeit macht Frei’- menu.

Om 10u.00 kon men het 'Arbeit macht Frei'- menu nog bestellen in de Hasseltse Orangerie
DSS Om 10u.00 kon men het 'Arbeit macht Frei'- menu nog bestellen in de Hasseltse Orangerie

Twitter

Een foto van het menu ging in geen tijd viraal via Twitter en Facebook. “Het ging om een misplaatst grapje van onze chefkok”, zegt eigenares van de Orangerie, Michelle Vanderstraeten. “Hij geeft de menu elke dag door en dan worden die menukaarten gedrukt.  Blijkbaar wou hij een grapje maken en heeft de drukker gedacht dat dit de naam van ons menu was. We zijn nu nieuwe menukaarten aan het drukken. Online hebben we de menu aangepast. We hebben onze chef meteen geroepen en hem duidelijk gemaakt dat dit niet door de beugel kan. We gaan hem niet ontslaan, neen. Maar hij heeft het stevig onder zijn voeten gehad.”

‘Daar zijn ze weer, die klagers’

“Arbeit macht frei” is een spreuk die boven de toegangspoorten van de nationaalsocialistische concentratiekampen en vernietigingskampen stond, waar vooral Joden hun einde vonden. De spreuk laat zich het best vertalen als ‘arbeid bevrijdt’. Voorzitter Nechimia Schuldiner van Shomre Hadas, de Joodse Gemeenschap in Antwerpen, zucht eens diep wanneer we hem om een reactie vragen: “Lachen met het onwaarschijnlijke leed wat ons is aangedaan. Spijtig genoeg is dit een trend die alsmaar meer opschuift. We zien dit met lede ogen gebeuren. We durven vaak ook niet meer in het verweer gaan. Want de woede keert zich tegen ons. ‘Daar zijn ze weer, die klagers’. De geschiedenis herhaalt zich. Men zou beter wat meer aandacht geven aan de Holocaust in de lessen geschiedenis op de middelbare school. Maar we zien juist de om gekeerde beweging. Angstwekkend”

'Arbeit macht Frei' was de spottende tekst die Joden te zien kregen voordat ze in Auschwitz in de gaskamers kwamen te sterven
RV 'Arbeit macht Frei' was de spottende tekst die Joden te zien kregen voordat ze in Auschwitz in de gaskamers kwamen te sterven15 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Christine Laevers

  Hoe kan je nu mensen aantrekken om te ETEN met zo'n benoeming ? Mijn eetlust is nu over want ik zie al die archiefbeelden van de concentratiekampen de revue passeren. Ik kan er niet mee lachen.

 • mark germanus

  Er zullen zeker geen Joden naar zijn restaurant komen nu !

 • Ludwig Vanden Boer

  Of dit nu een grap of misplaatste grap is wil ik in het midden laten maar die daar komt vertellen 'wat ons is aangedaan' moet ik zeggen 'niets' want de mensen aan wie iets is aangedaan leven niet meer en die herinnering levendig houden vind ik heel goed maar zich dan telkens in een slachtofferrol wurmen is er ver over. Er waren veel slachtoffers van dit gegeven en nu zijn er veel die zichzelf tot slachtoffer bombarderen.

 • Van Looken Thomas

  Een misplaatste grap, ja. Maar net als met Aalst carnaval heel veel reacties die van een slechte grap een groot probleem maken. Had dit niet viraal gegaan op social media hadden misschien 200 mensen dit gezien. Nu weet heel België het. Maar doet dit iets af, aan de man zijn kwaliteit als chef? En valt dit niet onder vrije meningsuiting/artistieke vrijheid? Iedereen roept nu dat onverdraagzaamheid en een gebrek aan empathie het probleem zijn. Maar van welke kant?

 • Hugo Boels

  1 mei zou een verplichte rustdag moeten zijn, ook in de horeca