Cambridgeprofessor onder de wapens: “Semper Fi, ik ben klaar om mijn land te verdedigen”

Werner de Saeger tijdens zijn schietoefeningen met een FNC-vuurwapen.
Nicolas Cartiaux Werner de Saeger tijdens zijn schietoefeningen met een FNC-vuurwapen.
De laatste cijfers van Defensie zijn dramatisch: in de komende 5 jaren gaat bijna de helft van de Belgische militairen op pensioen. Vele jongeren die starten in het leger keren reeds huiswaarts tijdens de opleiding of kort erna. Eén deel van de oplossing is om meer beroep te doen op de militaire reserve. De Hasseltse Cambridgeprofessor Werner de Saeger, die ook doceert aan Hogeschool PXL, trad onlangs in het leger en volgt gedurende de maand juli de reservistenopleiding in de kazerne van Stockem.

Eind vorige maand meldde theoloog en jurist Werner de Saeger (41), docent aan de hogeschool PXL in Hasselt en professor in Cambridge, zich aan in de militaire kazerne van Stockem. “Ik wilde iets teruggeven aan het koninkrijk waar ik zoveel van hou”, zegt Werner de Saeger. “Maar toen ik  die zondagavond 30 juni de kazerne van Stockem, bij Aarlen, binnenreed wist ik amper wat me te wachten stond. Ondertussen heb ik het gevoel dat ik hier al veel langer ben dan werkelijk het geval is. Tijdens deze maand juli kregen we een bijzonder intensieve vorming, zowel op fysiek, intellectueel, als karakterieel vlak. De meesten van mijn collega-reservisten zijn twintigers, er zijn ook enkele dertigers en er is één iemand van mijn leeftijd (42). Dat maakt de uitdaging enorm: op alle vlakken doe ik mee met militairen die 20 jaar jonger zijn. Het fysieke aspect is zwaar, maar niet het belangrijkste. Ik denk dat bovenal de militaire spirit, de discipline, en het karakteriële aspect essentieel zijn. Daar heb ik het in feite makkelijk mee. Ook intellectueel vind ik het fenomenaal boeiend en goed verteerbaar. Maar op fysiek vlak is het voor mensen boven de 40, eender hoe fit je bent, werkelijk erg pittig. Ik ben mezelf de voorbije weken meerdere keren tegengekomen.”

De Cambridgeprofessor in zijn gewone ‘plunje’
Karolien Coenen De Cambridgeprofessor in zijn gewone ‘plunje’

Stockem is zwaarder dan Harvard

“Dat maakt dat de opleiding die we krijgen sowieso zwaarder is dan eender welke andere vorming die ik voltooide, zelfs Harvard”, zegt de Saeger. “Hier wordt immers de volledige persoon gevormd, op vele vlakken, en is er dus méér dan enkel kennisoverdracht. Dat maakt het zowel boeiend als grondig. Op amper één maand, tijdens lange dagen van 5u30 tot 23u00, leer je enorm veel bij: de leercurve is stijl. Er zijn een reeks lessen theorie, maar er is vooral veel praktijk. We legden examens af in militaire tactiek op het terrein, behaalden het brevet oorlogswapen FNC (FN Herstal) in de militaire site in Elsenborn, volgden ook een introductie schieten met de FN 5.7, marcheerden kilometerslang in volledige uitrusting (met rugzak en wapen) op de met zon overgoten heuvels rond Arlon, kregen militaire dril, gingen op bivak, en deden in feite alles wat de basisvorming van een nieuwe militair omhelst; zij het in sneller tempo, samengeperst in één maand.”

Binnenkomen als jongens, buitengaan als mannen

“Dit is absoluut géén scoutskamp: het is een veeleisende vorming die van iedere reservist aardig wat motivatie en discipline eist. Maar de beloning is groot: er gaat een nieuwe wereld open, we krijgen een inzicht in het functioneren van ons leger, we verwerven veel kennis en praktijkervaring, en bovenal kunnen we na de vorming een steentje bijdragen aan onze defensie. Daarom beschouw ik deze periode als een enorm privilege. Vooral bij de jongens van 18 à 25 jaar zie ik snelle evolutie: zij worden hier, op positieve wijze, harder gemaakt. Ze komen als het ware binnen als jongens, en gaan weldra als een man weer naar buiten.”

Werner de Saeger (midden) met Michaël Bouquet (rechts) en Aurélien De Bauw.
Werner de Saeger (midden) met Michaël Bouquet (rechts) en Aurélien De Bauw.

Karakter

“Een van de hoogtepunten iedere week is de groet aan de vlag op vrijdagochtend. Deze concrete ervaring heeft me vooral nóg meer eerbied bijgebracht voor onze militairen: het werk dat zij doen verdient meer dan applaus. Ze verdienen een optimale uitrusting en voldoende middelen, want dag na dag leveren zij het beste van zichzelf. En het bevestigt mijn eerdere visie dat de legerdienst voor iedereen een goede zaak zou zijn: de karakteriële vorming die integraal deel uitmaakt van het militaire leven is dermate positief dat veel meer jongeren hiervan zouden moeten proeven, dit is goud waard.”

Mooie koninkrijk België

“Deze vorming eindigt op 25 juli, en ik zal in augustus verder aan de slag gaan binnen defensie met on-the-job training. Ik hoop snel operationeel te zijn. Indien er mij ooit gevraagd zou worden om actief te zijn in het buitenland, zal ik dat zonder twijfel doen: ik ben weldra klaar om mijn bijdrage te leveren, eender in welke rol of hoedanigheid. Ik beschouw het niet enkel als een plicht, ik ben ook echt dankbaar dat ik dit kan doen voor ons mooie koninkrijk België”, besluit de Saeger.

Werner de Saeger (midden) met Michaël Bouquet (rechts) en Aurélien De Bauw.
Nicolas Cartiaux Werner de Saeger (midden) met Michaël Bouquet (rechts) en Aurélien De Bauw.6 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • jan desimpel

  Laat dat semper fi maar zitten, is niet van ons. Verder alleen maar respect voor die reservist...en alle anderen..

 • wim CLAES

  de dienstplicht zou een groot deel van onze twitterende jeugd terug met hun voeten op de aarde zetten en wat volwassener maken. het belgisch leger is ver van perfect, doch doen met de middelen die ze hebben schitterend werk. ik denk dan bvb aan 22/03/16.nogmaals dank. de afschaffing van de kazernes en centralisatie was nefast, hun lage verloning doet de rest.tel daar hun gebrekkige uitrusting bij.en semper fi(delis) kan je in deze context perfect gebruiken.

 • EDDY VAN LANDEGHEM

  Semper Fi is een uitspraak dat enkel voor de amerikaanse marines telt, en ik denk niet dat onze amateur leger daar aanspraak kan op doen.

 • Bart Samyn

  Begin met een regionale spreiding van eenheden ipv van enkel de oostkant van Brussel. Niemand uit Oost- en West-Vlaanderen heeft nog zin om telkens kilometers te bollen en in de file te staan naar Brussel en Antwerpen. De Vlaanders (en Hengouwen) zijn de woestijn bij defensie.

 • Percy Pursewarden

  Zorgwekkend dat iemand met zulke gevaarlijke opvattingen het tot professor in Cambridge kan schoppen. Het koninkrijk België verdedigen? Hij zou toch moeten weten dat de dag van vandaag militairen hun eigen land niet meer verdedigen, maar in het buitenland (Afghanistan, Syrië...) straatarme, onschuldige burgers gaan aanvallen om zo de belangen van de grote multinationals te verdedigen...