Burgemeesters oefenen noodsituaties met onlinespelletje

Negen burgemeesters leren via een virtueel spel noodsituaties juist in te schatten.
Foto Karolien Coenen Negen burgemeesters leren via een virtueel spel noodsituaties juist in te schatten.
Een brand in een tankwagen, een explosie in een woonwarenhuis of de uitbraak van het norovirus, een burgemeester kan met veel problemen geconfronteerd worden. Om hen maximaal voor te bereiden op noodsituaties, organiseert de provincie een onlinedilemmaspel.

Firewolf Studios, gevestigd aan de Corda Campus, ontwikkelde de simulatie speciaal voor de provincie Limburg. In verschillende shiften worden burgemeesters uitgenodigd om met behulp van specialisten een crisissituatie in te oefenen. "De scenario's werden speciaal voor hier ontwikkeld, maar worden wel waarheidsgetrouw en ernstig behandeld. Achteraf evalueren we de keuzes en delen we ervaringen. Zo had burgemeester van Lommel Peter Vanvelthoven veel tips nadat hij de busramp van Sierre heeft beleefd", zegt gouverneur Herman Reynders.


Minnares


Wanneer de burgemeesters een sessie overlopen, wordt duidelijk dat ze enorm veel verantwoordelijkheden hebben. Ze moeten de politie aansturen, op een duidelijke manier communiceren naar de buitenwereld, officiële instanties raadplegen en eventueel het provinciaal rampenplan afkondigen. Tussendoor krijgt de burgemeester ook een berichtje van zijn minnares. Het blijkt een grapje van de makers te zijn, dat zeer gesmaakt wordt door de deelnemers. Achteraf krijgen de burgemeesters mogelijk een medaille en lezen ze in de krant hoe hun beslissingen worden geëvalueerd. "Momenteel is terrorisme nog geen oefening, maar in de toekomst zullen we er meer op inzetten. Eén keer per jaar oefenen we in de gemeente zelf en verder kunnen de burgemeesters vanop hun bureau oefenen en worden ze regelmatig hier uitgenodigd", legt Reynders uit.


De burgemeesters reageerden enthousiast. "Het lijkt me ook interessant om dit een keer met het schepencollege te doen", zegt burgemeester van Hechtel-Eksel Jan Dalemans. "Je merkt dat de sociale media een belangrijke rol spelen. Soms zijn ze functioneel, soms voeden ze de sensatie en soms veroorzaken ze paniek", aldus burgemeester van Lanaken Marino Keulen. (BVDH)