Burgemeester sluit tijdelijk Universal

NIET VECHTPARTIJ, MAAR INBREUKEN OP BRANDVEILIGHEID IS OFFICIËLE REDEN

De deur van discotheek Universal blijft tijdelijk dicht.
Foto Karolien Coenen De deur van discotheek Universal blijft tijdelijk dicht.
Burgemeester Nadja Vananroye (CD&V) heeft discotheek Universal in de Badderijstraat op advies van brandweer en politie tijdelijk laten sluiten. Er werden tijdens een recente controle verschillende inbreuken op de brandveiligheid vastgesteld. Afgelopen weekend raakte nog een agent gewond na de zoveelste vechtpartij voor de discotheek. "De sluiting staat los van dit incident", zegt Vananroye.

Zaterdagnacht even voor 2.30 uur barste er een vechtpartij los voor de Universal. Een politieman wilde tijdens zijn patrouille bijstand verlenen, maar kreeg enkele klappen in het gezicht en raakte werkonbekwaam. Verder raakte een voertuig van de politiezone beschadigd. Het was al het zoveelste incident. "De maat is vol", klonk het toen bij de burgemeester. "De betrokken zaakvoerders zullen we spoedig uitnodigen voor een gesprek. Er moeten maatregelen worden genomen", kondigde ze vervolgens aan.

Veel inbreuken

Toch heeft de tijdelijke sluiting officieel niets te maken met het incident. Daarvoor wordt er verwezen naar inbreuken op de brandveiligheid. Die kwamen aan het licht tijdens een recente gecoördineerde actie van Politie Limburg Regio Hoofdstad, de federale politie, de brandweer van Hulpverleningszone Zuid-West Limburg en de sociale inspectiediensten tijdens de openingsuren. "De (nood)uitgangen werden niet duidelijk aangegeven, er was geen verplichte manuele alarminstallatie aanwezig, de evacuatiedeur was onvoldoende bruikbaar en er waren op het moment van de controle een vijftigtal meer bezoekers dan toegelaten in de zaak", vertelt Vananroye. "Bovendien konden tegelijkertijd zo'n twintig bezoekers betrapt worden op roken. Moest een ongedoofde sigaret leiden tot een brand, bestaat er met al deze inbreuken een reëel gevaar voor de bezoekers. Daardoor ben ik genoodzaakt om de discotheek tijdelijk te sluiten."

Aanpassingen gedaan

Volgens de burgemeester moeten de uitbaters nu de nodige aanpassingen of verbouwingen uitvoeren alvorens positief advies te krijgen voor de heropening. Dat is natuurlijk een domper op de feestvreugde, want de Universal is na de Versuz toch de bekendste uitgangsplek van de stad. Ook zaakvoerder Wouter Proesmans spreekt van een jammerlijke zaak.


"Dinsdagmiddag werden we op de hoogte gebracht van de beslissing. In het gesprek met de burgemeester werden enkele zeer terechte opmerkingen gemaakt. We hebben in september nog verbouwingswerken gedaan en mogelijk zijn zo enkele pictogrammen weggehaald en niet meer teruggehangen. We gingen ook meteen aan de slag om alles in orde te brengen. We hebben al de nodige aanpassingen doorgevoerd en wachten op een bezoek van de brandweer. Hopelijk zien ze enerzijds onze goede wil en kunnen ze anderzijds ook bevestigen dat we in orde zijn met de wet. Een concreet tijdstip voor de heropening kan ik nu niet geven." Over het incident van zaterdagnacht wil Proesmans geen uitspraken doen.