Boete van 16.000 euro voor topman Voka Limburg (51) na verhuur ‘krot’, waar zijn moeder jarenlang woonde: “Hij wilde huis laten slopen, maar dat lag gevoelig”

Johan Letenn in zijn rol bij Voka
Mine Dalemans Johan Letenn in zijn rol bij Voka
Johann Leten, een 51-jarige gedelegeerd bestuurd van Voka – Kamer van Koophandel Limburg, is veroordeeld tot een geldboete van 16.000 euro nadat hij tussen oktober 2016 en oktober 2017 een woning in Heusden-Zolder verhuurde die niet voldoet aan de kwaliteitsvereisten. Pijnlijk detail: zijn moeder woonde jarenlang in de woning.

Volgens de inspecteur was er in de woning opstijgend en insijpelend vocht, een gebrekkige toiletfunctie, een gebrek aan isolatie, een risico op CO-vergiftiging, een lek in het plafond, een verrotte vloer en stond er water in de kelder. De rechtbank acht het duidelijk dat Leten zelf optrad als verhuurder en oordeelt dat de vastgestelde gebreken niet het gevolg kunnen zijn van gebrekkig onderhoud door de huurders. “De beklaagde wist of had moeten weten dat de kamers die hij verhuurde niet aan de kwaliteitsvereisten voldeden”, staat te lezen in het vonnis. In de herstelvordering wordt bepaald dat de beklaagde het gebouw dient te herbestemmen. Zoniet moet hij een dwangsom van 150 euro per dag vertraging betalen.

Johann wilde eigenlijk dat de woning afgebroken werd, maar dat lag er gevoelig bij zijn moeder. Hij hielp haar met de administratie, maar het geld van de verhuur ging wel degelijk naar haar.

Meester Koen Geelen

Huis van grootouders

“De woning in kwestie is eigenlijk van de grootouders van mijn cliënt”, stelt meester Koen Geelen, die optreedt als raadsman van Leten. “Destijds trok de vader van Johann in bij het gezin en werd de woning gesplitst in twee eenheden.” Inmiddels woont de moeder van Johann in een rusthuis, al is ze nog steeds de enige eigenaar van de woning. Haar ouders en haar man zijn overleden, Johann woont zelf in Hasselt. De twee wooneenheden werden apart verhuurd. “Johann wilde eigenlijk dat de woning afgebroken werd, maar dat lag erg gevoelig bij zijn moeder. Hij hielp haar met de administratie, maar het geld van de verhuur ging wel degelijk naar haar. Daarom moet hij zelf het vermogensvoordeel (bijna 10.000 euro, red.) ook niet betalen. De boete van 16.000 euro vind ik erg hoog. Momenteel verblijven er in de twee wooneenheden nog huurders tot eind dit jaar. De aanwezigheid van de huurders maakt het niet gemakkelijk om snel actie te ondernemen.”

Juridische kant

Er is ook een juridische kant aan de zaak. Leten stelde dat hem een renovatietermijn werd toegekend tot december 2021. Daarom genoten hij en zijn moeder een vrijstelling van de heffing, die normaal verschuldigd is na een jaar te zijn opgenomen in de Vlaamse inventaris van ongeschikte en onbewoonbare woningen. Deze administratieve procedure met fiscale heffing houdt echter geen immuniteit in voor een eventuele strafrechtelijke vervolging. Het verhuren of ter beschikking stellen blijft hoe dan ook strafbaar. Leten weet nog niet of hij in beroep zal gaan tegen het vonnis. “Het moge duidelijk zijn dat deze zaak niets te maken heeft met zijn functie bij Voka”, wil Geelen nog onderstrepen. 
3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Vera Bres

    Hij zou beter moeten weten , hij heeft ook een voorbeeld functie ...maar geld hé !! net zoals zoveel politici .Laat hem maar dik betalen .

  • Dirk De Cock

    Groot in zijn job, klein als mens. Hypocriet.

  • Ludo Segers

    Niets te maken met zijn functie bij VOKA, maar hij heeft als gedelegeerd bestuurder wel een voorbeeldfunctie en hij kan zich vanuit dergelijke hoedanigheid moeilijk wegsteken achter "dat wist ik niet". Iedere Belg wordt geacht zich aan de regelgeving te houden, dus bezin voor ge begint en dat geldt voor iedereen dus zeker voor een gedelegeerd bestuurder.