Beklaagde: "Verborgen ruimte was sekskamer, géén wietplantage"

Foto ter illustratie.
anp Foto ter illustratie.
De zaak tegen de 29 bendeleden die verantwoordelijk waren voor dertien wietplantages in heel Limburg, is gisteren weer voor de rechter gekomen. Ook enkele beklaagden die enkel met de voorbereidingen waren gestart, kwamen aan bod. En die hadden soms een merkwaardige uitleg klaar.

De bendeleden riskeren in totaal 60 jaar cel. De verdediging was het gisteren vooral niet eens met de verbeurdverklaring van zo'n 3,7 miljoen euro. "Dat hebben de kwekers met een plantage in huis nooit verdiend", aldus enkele advocaten. "Ze stapten mee in het verhaal met de gedachte snel een einde te kunnen maken aan hun financiële problemen, maar ze hebben alleen maar verloren." Volgens de verdediging was het vooral hoofdbeklaagde Erik E. die met het geld ging lopen. De vijftiger liet zich niet zien op het proces en riskeert zes jaar cel plus 24.000 euro boete.

Niet voor kinderen

Ook enkele beklaagden die met de voorbereiding waren gestart, riskeren een celstraf. Een 52-jarige Nederlander uit Riemst daagde zonder raadsman op en vertelde dat de verborgen ruimte in zijn huis diende voor eventuele seksuele escapades. "De kinderen mochten dat niet zien. Er waren helemaal geen plannen om wiet te kweken", klaagde de man.

Vader, zoon én dochter

Een 62-jarige man uit Dilsen-Stokkem zat gisteren samen met zijn zoon en dochter op de beklaagdenbank in Hasselt. De zestiger werd betrapt met 300 wietplanten, terwijl zijn zoon een plantage met 214 planten onderhield. "Bij de dochter waren al voorbereidingswerken aan de gang. Haar broer installeerde een deur in de kelder, plaatste een watertank van 1.000 liter en bekleedde de deur met folie", verklaarde de procureur. "Ik wist niets van een plantage, maar ik had wel plannen voor een koelcel voor mijn restaurant", reageerde de dochter. "Ondertussen moest ze het pand voor het restaurant verkopen en ligt haar droom aan diggelen", aldus haar raadsman.


Vandaag wordthet proces afgesloten. (ERS)