Beau-Fort is 'opvang van de toekomst'

IEDEREEN VINDT VLOT DE WEG NAAR OVERKOEPELENDE KINDEROPVANG

Beau-Fort in Lommel met zaakvoerster Ainhoa Vermunt.
Foto Mine Dalemans Beau-Fort in Lommel met zaakvoerster Ainhoa Vermunt.
De overkoepelende kinderopvang 'Beau-Fort' is de zogenaamde 'opvang van de toekomst'. Het concept combineert een crèche met een opvang, maar de kinderen krijgen er ook onder meer sportles, muziekles en logopedie. Tussendoor worden de boodschappen en de was van de ouders gedaan. "Er is veel interesse voor ons idee. De komende jaren openen we in Hasselt en Leuven filialen", kondigt zaakvoerster Ainhoa Vermunt aan.

Het was een drukke vakantie voor de mensen van Beau-Fort, dat intussen anderhalf jaar geopend is.


"Op hoogdagen moesten we tot zestig kinderen bezighouden en in totaal zijn er 250 inschrijvingen. Vorig jaar was het onze eerste zomer en daaruit hebben we wel geleerd. Toen we ons programma aankondigden, was er ook al veel enthousiasme. Eén van de mooiste momenten beleefden we toen de politie hier met de combi kwam. De kinderen waren wild enthousiast en het hele Kristalpark stond op stelten. Ik kreeg zelfs telefoon van ongeruste buren", lacht Ainhoa. "We zijn ook een keertje op bezoek gegaan bij de brandweer en hebben ook activiteiten aan ons gebouw zelf. Op een zomerse dag spoten we eens een zeil vol bruine zeep en dan kon iedereen daarover glijden: dolle pret!" De rest van de dag vullen we met knutselen, verhaaltjes, het 'proefje van de dag', spelletjes en uiteraard ook de nodige tussendoortjes en maaltijden. En af en toe is er een uitstap, zo gaan we vandaag (gisteren, red.) naar de knuffelboerderij in Peer en zijn we ook naar Vossemeren en de dierentuin gegaan."

Yogalessen en Chinees

In het opzicht van spelletjes is Beau-Fort niet uniek. Het verschil wordt gemaakt door de combinatie van crèche, buitenschoolse opvang, het aanbod van zorg en de samenwerking met allerlei soorten specialisten en leraren. In de polyvalente zaal is alles mogelijk.


"Kinderen kunnen hier nog steeds dansles, voetbaltraining en muziekles volgen. De yogales gaan we ook opnieuw invoeren. Het is de bedoeling dat we beginnen met theaterlessen en ook een tekenschool zal het aanbod versterken. Vanaf januari wil ik eigenlijk ook met taallessen beginnen. Frans, Engels en als het van mij afhangt ook Chinees, al moet daar wel vraag naar zijn", onderstreept Ainhoa.


Een concept dat klaarblijkelijk werkt. "Via onze leverancier van meubels kwamen we in contact met mensen die in Hasselt een buitenschoolse opvang wilden starten. Intussen is die overeenkomst in kannen en kruiken. Aan de Genkersteenweg zijn we zelfs al aan het bouwen. Vanaf september 2018 zullen we daar een gebouw openen, dat zal iets kleiner zijn dan in Lommel. In Leuven openen we in 2019 een filiaal, al gaat het daar enkel om een crèche. We willen ons immers overal aanpassen aan de omstandigheden en in Leuven is de buitenschoolse opvang zeer centraal geregeld. Ook in Heusden-Zolder werken we aan een project", vertelt een enthousiaste Ainhoa.


Vrijdag begint de school weer en dan zit de drukke periode er voor Beau-Fort deels op.


"We moeten weer alles omgooien. Vanaf 16 uur begint hier de drukte en zijn er heel veel mensen in het gebouw. De dag ziet er dan volledig anders uit, maar we zijn er helemaal klaar voor", besluit Ainhoa.