Afvalverzamelaars maken het bont

Autowrakken, wasmachines, oud ijzer en tonnen... Het lijkt wel een containerpark.
Foto Mine Dalemans Autowrakken, wasmachines, oud ijzer en tonnen... Het lijkt wel een containerpark.
Een 73-jarige man uit Diepenbeek die zijn terrein omtoverde in een tweede containerpark riskeert een boete van 6.000 euro. Hij verscheen dinsdag voor de correctionele rechtbank, net als een ouder koppel uit Hasselt die hun tuin volpropte met onder meer autowrakken en banden.

"Het lijkt wel een tweede containerpark", sprak de procureur over het terrein van de 73-jarige man uit Diepenbeek. "Op zijn eigen perceel, maar ook op een aangrenzend stuk grond van de gemeente werden autowrakken, wasmachines, autobanden, oud ijzer, jerrycans en tonnen verzameld. Een groot risico op vervuiling, want alles lag op onverharde grond." De gemeente Diepenbeek stelde zich burgerlijke partij tegen de afvalverzamelaar. "In maart 2014 werden de eerste vaststellingen gedaan en ondanks vele aanmaningen, ruimt meneer niet op." De gemeente wil de zeventiger tot eind oktober geven. "Anders grijpen we zelf in en zijn de kosten voor hem." Bovendien wil de gemeente een oriënterend bodemonderzoek laten uitvoeren op hun perceel, om na te gaan of er verontreiniging is.


Een 64-jarige man uit Hasselt en zijn echtgenote moesten zich dinsdag in een tweede dossier voor identieke feiten verantwoorden. "In zijn tuin lagen autowrakken, banden en hout", wist de procureur. "De eerste vaststellingen zijn van februari 2011, maar in november 2015 lag het nog vol rommel. We willen meneer nog twaalf maanden geven, dan volgen er dwangsommen." De verdediging van de afvalverzamelaars vroeg de rechter begrip te tonen en opschorting toe te staan. "Meneer heeft al een deel opgeruimd, maar kampt met gezondheidsproblemen en kan met zijn klein inkomen geen firma inhuren", pleitte de advocate van de zeventiger uit Diepenbeek. Hetzelfde klonk bij de verdediging van de Hasselaar. "Er is goede wil, maar alles gaat traag omdat meneer slecht te been is." (ERS)