Afbraakwerken brug Kiewit gestart

ASBESTVERWIJDERING DOET KOSTPRIJS MET MILJOEN EURO STIJGEN

Het heeft enige tijd geduurd, maar dit weekend konden de machines eindelijk hun tanden in het beton van de Philipsbrug zetten.
Karolien Coenen Het heeft enige tijd geduurd, maar dit weekend konden de machines eindelijk hun tanden in het beton van de Philipsbrug zetten.
Het heeft even geduurd maar dit weekend zijn de afbraakwerken aan de Philipsbrug in Kiewit dan toch van start gegaan. Omdat ook het onderliggende treinverkeer moest stilgelegd worden, werd het een heel huzarenstukje. Ondertussen is ook de meerprijs voor de asbestverwijdering bekend: liefst een miljoen euro.

Nadat de laatste trein om iets na 14 uur onder de brug passeerde, kon er begonnen worden met het 'afbraakklaar' maken van het bruggedeelte boven de spoorweg. Dat uiteindelijk net dat gedeelte als eerste verdween, heeft alles te maken met het aantreffen van asbest in de rest van de brug waardoor extra veiligheidsmaatregelen bij de afbraak nodig zijn. "Het heeft even geduurd voor onze machines daadwerkelijk hun tanden in het beton konden zetten", zegt projectleider Kirsten Peeters. "We konden namelijk geen enkel risico nemen dat er een beschadiging aan de spoorlijn zou optreden en dus moesten we heel wat maatregelen nemen om de sporen en de bovenleiding te beschermen. Eenmaal dat klusje geklaard konden we tegen 20 uur zaterdagavond met de uiteindelijke afbraak starten."


De arbeiders hadden hun handen meer dan vol en waren de hele nacht bezig met het brugdeel stuk voor stuk naar beneden te halen. Dat ging onvermijdelijk met heel wat lawaai gepaard: zo kwamen er reacties tot in het stadscentrum van Hasselaren die de werken hoorden. Tegen de vroege ochtend zat dat werk er dan uiteindelijk op. Tot een stuk na zondagmiddag waren arbeiders bezig om de laatste resten puin op te ruimen.


"Met succes, want het overige brugdeel boven het spoor staat nog recht. Daar kan het verkeer maandag dus nog perfect over", lacht Peeters.


Ondertussen is er ook meer duidelijkheid over de kostprijs en de verdere timing van de asbestverwijdering in de brug.


"Dat zal ons toch goed een miljoen euro extra kosten", bevestigt Peeters. "Bedoeling is dat we op 9 mei daarmee kunnen starten want elke dag vertraging, kost ons ook geld. Zo moeten we het 'tidal flow'-systeem en de noodbrug ook langer betalen."

Noodbrug opgeschoven

Dit weekend werd ook de stalen noodvoetgangersbrug afgebroken en kon de gloednieuwe oversteek ernaast voor het eerst gebruikt worden. Hoewel er eerst protest rees van de buren die vonden dat bruggebruikers vlak in hun tuin konden kijken, zijn die ondertussen gematigd tevreden met het eindresultaat.


"Door de brug op te schuiven naar de brug en ondoorzichtige platen tegen de trappen te plaatsen, is de inkijk al heel wat minder", zegt buurtbewoonster Tiny Severi. "Als ze nu ook dezelfde platen bovenop de brug plaatsen, kunnen we er zeker mee leven." Projectleider Peeters belooft die vraag mee te nemen. "Dat bekijken we momenteel met Infrabel. We snappen de vraag van de buren alvast helemaal", zegt ze.