Aantal Limburgse varkensboeren is in zeven jaar met
37% gedaald

Gent, Campagne, schoolkinderen, gezonde voeding, bij de duiven, de konijnen en bij het varken Mano
Wannes Nimmegeers Gent, Campagne, schoolkinderen, gezonde voeding, bij de duiven, de konijnen en bij het varken Mano
Deze week staat in het teken van het varken. “De Limburgse varkenshouderij is goed voor meer dan 125 miljoen euro, maar de crisis weegt op de landbouwers die zich dag in dag uit met de grootste ijver en zorg inzetten”, zegt Limburgs gedeputeerde voor landbouw Inge Moors. “Als provincie zetten we graag mee onze schouders onder de verdere versterking van de sector.”

De varkenshouderij  gaat al enkele jaren gebukt onder een zware crisis, onder meer door de groeiende Chinese export en het Russische handelsembargo. Tegelijk is de Belgische consument de laatste jaren zijn vleesverbruik duidelijk gaan matigen. Waar een doorsneegezin in 2014 nog 44 keer om vlees ging winkelen, daalde dat aantal naar 39 in 2018. Minder afzet en beperkte winstmarge voor de varkenshouders maakt dat er periodes zijn waarin het vlees met verlies wordt verkocht en heel wat varkensbedrijven de deuren moeten sluiten. In 2017 telde onze provincie 298 varkenshouders. Zeven jaar eerder waren dat er nog 472.

Dierenwelzijn

Ook andere factoren werken de kwetsbaarheid van de varkenshouders in de hand. “De prijsstijgingen van voeders en andere grondstoffen maar ook de hoge eisen op het vlak van milieu en dierenwelzijn, wegen op de varkenshouders. Veel varkenshouders hebben de laatste jaren fors geïnvesteerd om hun bedrijf klaar te maken voor de toekomst. Maar die inspanningen kunnen spijtig genoeg niet vertaald worden naar een hogere opbrengstprijs voor biggen en varkensvlees”, zegt gedeputeerde Inge Moors.

Toch zijn er ook positieve kanttekeningen te maken. Mede dankzij de ondersteuning vanuit het praktijkgerichte onderzoekscentrum PVL Bocholt behoren de Limburgse varkensbedrijven tot de meest professionele varkenshouders van Vlaanderen. “Om de deskundigheid van onze telers te versterken, werd een Roadmap Varkenshouderij ontwikkeld, een routeplan dat een sterk kader biedt voor de hele productieketen”, zegt Moors, tevens voorzitter van PVL.

Week van het varken

Om de sector een hart onder de riem te steken organiseert  het Limburgs Agrarisch Ondernemerschap Stimuleren (LIONS) de Week van het Varken van 13 tot en met 18 mei. Het is één van de 12 projecten in actieplan van het Ondernemersplatform Limburg om de economie in onze provincie een boost te geven en gesteund wordt door de provincie Limburg, het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) en het Agentschap Innoveren en Ondernemen (VLAIO). “De Week van het Varken staat in teken van de inspanningen van de varkenshouderij en hun fierheid voor het vak. Dagdagelijks zijn ze met de dieren in de weer terwijl ze dierenwelzijn en bioveiligheid hoog in het vaandel dragen. Ook het varkensvlees zelf zal als smaakvol product via verschillende kanalen onder de aandacht worden gebracht”, aldus Moors.

Voor producenten, vleesverwerkers, toeleveringsbedrijven wordt er op woensdag 15 mei een provinciaal netwerkevent op C-Mine Genk georganiseerd. Naast de gelegenheid om elkaar te ontmoeten en samenwerkingsverbanden te smeden is er een kort plenair gedeelte rond de kwaliteit en de smaak van het varkensvlees.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.