16 kilo lavendel vervangt confetti tijdens carnavalsplechtigheid

De plechtige sleuteloverhandiging aan prins carnaval zaterdagmiddag op het Groenplein zal niet opgeluisterd worden met confetti en snoepgoed maar... met lavendel en fruit. Het stadsbestuur wil zo een aanzet geven tot een milieuvriendelijker carnaval.

"Hoewel carnaval een feest is vol traditie moeten we ook naar de toekomst durven kijken", zegt schepen van Leefmilieu Joost Venken (Groen). "En dus gaan we meten hoe groot die ecologische voetafdruk van carnaval wel is. PXL-studenten zullen zondag tijdens de controle van de wagens nagaan hoeveel snoepgoed en confetti de wagens meenemen en hoe groot de uitstoot van die wagens is. Met die gegevens kunnen we dan aan de slag naar de volgende editie(s) toe."

Fruit in plaats van snoep

Om zelf alvast een en ander in beweging te zetten, neemt het stadsbestuur in samenwerking met het Feestcomité alvast maatregelen. "In plaats van snoep uit te gooien tijdens de plechtige sleuteloverhandiging voor het stadhuis zullen we zakjes lokaal fruit uitdelen", zegt schepen van Evenementen Gerald Corthouts (CD&V).


"De confetti vervangen we dan een keertje door gedroogde lavendel. Dat ruikt lekker, oogt mooi en wat er na afloopt blijft liggen, is alvast een pak milieuvriendelijker dan traditionele confetti. Voorlopig ligt er zestien kilo lavendel klaar. Of we dit ook in de stoet zelf op termijn willen invoeren? Wel, laat dit een oproep zijn om misschien best op Limburgs niveau nog eens de koppen bij mekaar te steken om samen naar milieuvriendelijke alternatieven te zoeken."


Opvallend: het schepencollege zal dit jaar met het toeristisch treintje voor de stoet uitrijden.


"Niet alleen wij, ook een hele groep kinderen zal meerijden", klinkt het. Geen politieke stunt zo bezweren de schepenen, wel een manier om te tonen dat het hele stadsbestuur carnaval een warm hart toedraagt en meteen een manier "om te polsen hoe de mensen langs het parcours het evenement ervaren." (DMH)