"Zieke kinderen helpen, dat is ons doel"

OUDERS VAN MEISJE DAT TUMOR HEEFT OVERLEEFD RICHTEN VZW TUKI OP

Papa Maarten Bynens en mama Ine Vanbuel met kinderen Louis, Marie-Julie en Elise.
Foto Dalemans Papa Maarten Bynens en mama Ine Vanbuel met kinderen Louis, Marie-Julie en Elise.
Kinderen met een levensbedreigende ziekte en hun ouders helpen de juiste behandeling te vinden en betalen: dat is het doel van de vzw Tuki, opgericht door Hasselaren Ine Vanbuel en Maarten Bynens. Zij kwamen zelf met de problematiek in aanraking toen hun dochter Elise (5) een tumor kreeg.

Wie een zwaar ziek kind in huis heeft, weet dat hij alles zou doen om de beste medische hulp te vinden. In sommige gevallen ligt die echter in het buitenland: een niet alleen dure opgave, maar vaak ook eentje die psychologisch zwaar kan vallen. Met Tuki - het Finse woord voor hoop - willen de Hasselaren daar iets aan doen. "In mei 2015 werd een bottumor ontdekt bij Elise. Die zat bovenaan een reuggewervel, waardoor klassieke bestraling niet mogelijk was. De artsen in Leuven stuurden ons daarom naar Zwitserland, waar ze met een speciale therapie mogelijk wel konden helpen", legt Ine uit.

Zware kosten

Dat bleek inderdaad het geval en de tumor is ondertussen weg, al duurt het nog enkele jaren voor er sprake zal zijn van een volledige genezing. "De voorbije maanden werden we met enkele pijnpunten in het systeem geconfronteerd. Wij hadden het geluk dat de behandeling werd terugbetaald, maar zo'n verblijf in het buitenland kost toch veel geld. Naast de behandeling is ook het leven ter plaatse duur. Komt daarbij de psychologische klap voor de ouders, die soms lange tijd alleen bij hun kind blijven. Voor ons is het gelukt, maar dat is niet bij iedereen het geval. Er bestaan al heel wat verenigingen die zich op het kind richten, dus wilden wij ons op die financiële kant focussen. Niet iedereen is even goed verzekerd of kan even makkelijk zijn weg vinden in het administratieve kluwen waarin je belandt. Daar willen wij bij helpen."

Geld inzamelen

Enkele maanden na de oprichting raakt de vzw stilaan onder stoom. "Zo lopen er toch al enkele dossiers van kinderen die onze hulp kunnen gebruiken. Later in het najaar willen we een evenement organiseren om extra geld in te zamelen. Voorlopig richten we ons daarvoor op ons eigen netwerk of de steun van serviceclubs uit de buurt, al merken we dat er ondertussen spontaan stortingen binnenlopen. Dat is fijn om te zien natuurlijk."


De vzw werkt nauw samen met het universitair ziekenhuis in Leuven. "Omdat die de noden het best kan inschatten, zullen de meeste hulpvragen via het ziekenhuis komen. Uiteraard zijn we er ook voor anderen, maar op deze manier zijn we zeker dat we de grootste noden eerst kunnen aanpakken."


Meer info op www.tuki.rocks.