“Wordt haat tegen Anuna nog onderzocht?”: PVDA wil burgemeester op de rooster leggen

VTM Nieuws
De PVDA dient vandaag een schriftelijke vraag in aan burgemeester Steven Vandeput (N-VA) en zijn schepenen omtrent de veiligheid van Anuna De Wever op Pukkelpop. “De Vlaams-nationalistische partijen N-VA en Vlaams Belang veroordelen vooral het feit dat de organisatie Vlaamse strijdvlaggen van het terrein laat verwijderen. Maar over de raid op de meisjes en de andere wandaden van de extreemrechtse jongeren, blijft het oorverdovend stil," klinkt het.

Op 15 augustus werd  klimaatactiviste Anuna De Wever belaagd door een groep jongeren op de camping waar ze met vrienden verbleef. “Ondanks het feit dat het meisje door velen op handen gedragen wordt, wordt ze door anderen ook hard aangepakt en afgekraakt. We hebben in de gemeenteraad een brede risicoanalyse ontvangen voor alle mogelijke gevaren op Pukkelpop. Maar liefst 69 bladzijden. Het festival was uitverkocht. De grootst mogelijke menigte zou aanwezig zijn. De act van Anuna De Wever was gepland in de Boiler Room. Haar op een podium brengen, is reden voor extra alertheid”, legt Hasselts gemeenteraadslid De Witte uit. Omdat de uitgebreide risico-analyse niet kon verhinderen dat de klimaatactiviste hardhandig werd aangepakt stelt de partij nu in vraag wat burgemeester Vandeput gedaan heeft rond de haatboodschappen en doodsbedreigingen aan het adres van de jonge vrouw. “Welk onderzoek voerde de lokale politie? Werden er mensen ondervraagd, PV’s opgesteld, stappen gezet om daders op te sporen? Omdat we daar niets – maar dan ook niets – over horen in de pers, stellen wij nu de vraag via de gemeenteraad aan het College van Burgemeester en Schepenen”, vervolgt De Witte. “Krijgen we geen antwoord, volgt een mondelinge vraag op de volgende gemeenteraad.

“We gaan de raadsleden De Witte en Stevens, zoals ons huishoudelijk reglement binnen de gemeenteraad dat voorschrijft, binnen de 30 kalenderdagen een antwoord bezorgen op de vragen”, laat burgemeester Steven Vandeput (N-VA) weten.
18 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • pascal servranckx

  tis bijna school en het begint weer over het milieu.In t begin hebben we niks meer gehoord van haar ,maar binnekort kunnen we weer brosse.

 • Jonas Buyle

  Ik weet ng heel goe dat 4 of wat VB jongeren ontzet moesten worden door de politie op 1 van Anuna's betogingen, en het was nodig hoor. Anuna heeft zelfs doorgeslapen in haar tentje dus wat voor ongelooflijke anti Vlaamse propaganda gestuurd vanuit de politiek via justitie is dat hier eigenlijk? Scheiding der machten werd hoogstwaarschijnlijk zelfs geschonden.

 • Mario Tersago

  Waarom nu weer? Dit is een zaak van een individu, die perfect klacht kan neerleggen indien hij/zij vindt dat zijn/haar veiligheid in het gedrang zou komen.. De kwestie van de vlaggen betreft miscommunicatie of interpretatie en met die uitlatingen van de organisatie, herleid je alle vlaamgezinden met zulke vlag tot collaborateurs. Mijn insziens, een gevaarlijk politiek statement.

 • luc spruyt

  Het verbaast mij dat het parket geen experten en het forensisch labo hebben gestuurd naar pukkelpop om urinestalen en vingerafdrukken te nemen van deze zware criminelen die ons Anunake en haar kudde meelopers belaagden. Mijn vrouw voelt zich alle dagen belaagd wanneer zij voor haar werk langs het Maximiliaanpark moet.

 • Peeters Freddy

  Men zou beter Anuna D Wever wat minder aandacht geven, en festival is niet gediend met iemand die in de belangstelling wil staan met het klimaat want zelf doet ze ook niets tegen dat klimaat.