"Winterland is géén kermis"

ORGANISATIE VERGROOT KERSTAANBOD NA KRITIEK BEZOEKERS

Alle attributen staan klaar om uitgepakt te worden voor Winterland.
TONY VAN GALEN Alle attributen staan klaar om uitgepakt te worden voor Winterland.
Het Hasseltse eindejaarsevenement Winterland breidt dit jaar haar kerstmarkt gevoelig uit, met liefst 300 vierkante meter extra aan kerstspullen. De organisatie reageert daarmee duidelijk op een veelgehoorde kritiek van de voorbije edities. "Het is geen kermis", benadrukt mede-organisator Peter Veekmans.

Werd er in het verleden al eens smalend gedaan over pakweg het aanbod onderbroeken, dan wil de organisatie die kritiek met de achtste editie van Winterland voor zijn. "We kennen de commentaar en wij willen ook benadrukken dat het hier geen kermis is. Aan die vraag van de bezoekers wilden we graag tegemoetkomen", zegt mede-organisator Peter Veekmans. "Daarom dat we het aanbod van eetstandjes behouden maar de kerstmarkt zelf gevoelig uitbreiden met 300 vierkante meter."

Guus van Asparaguus zal een pop-up uitbaten op Winterland.
TONY VAN GALEN Guus van Asparaguus zal een pop-up uitbaten op Winterland.

Pop-up

Toch is er op culinair vlak één grote nieuwigheid: Lanakenaar Guus Coppens zal na de sluiting van Asparaguus een pop-up openen op Winterland. Die krijgt de naam Guus'Thing en zal ondergebracht worden naast de Spiegeltent. "Ja, weer een woordspeling op mijn naam", lacht hij. "Ik popel alleszins om weer achter de kookpotten te kunnen staan. We gaan voor simpele maar lekkere gerechten, klassiekers in een 'Guus-jasje'. Of ik nu de rest van mijn leven pop-ups zal uitbaten? De 'goesting' voor een eigen, vaste zaak is er nog steeds. Maar laten we eerst dit tot een goed einde brengen."


Uiteraard komen traditionele elementen zoals het 'Huis van de Kerstman' en de overdekte schaatsbaan weer terug. "Toch probeerden we daar ook wat vernieuwing in te steken. Zo is het Grand Café wat groter om de drukte op topdagen te verlichten, komt er aan onze ingang een verlichte kerstbal van liefst zeven meter hoog om door binnen te stappen én komt Jan Smit een exclusief concert geven midden december", aldus Veekmans.

900.000 bezoekers?

Dat alles moet de bezoekerscijfers weer de hoogte injagen. "We willen naar het miljoen bezoekers gaan. Vorig jaar gingen we ruim over de 800.000 bezoekers, dit jaar moet 900.000 mogelijk zijn. De zes cijfers zijn dan hopelijk een jaar later ook binnen. Daarvoor kijken we vooral naar mensen buiten de provincie", aldus de organisatie. Veel tijd om te groeien heeft Winterland niet meer, want het huidige contract met de stad geeft hen nog twee toekomstige edities. "Maar de onderhandelingen over een nieuw contract lopen en dat gaat goed. "Dat met het stijgende aantal bezoekers ook het verkeer in het gedrang kan komen? Er zijn voldoende parkings in de nabijheid en we stimuleren mensen ook zoveel mogelijk met het openbaar vervoer te komen", zegt schepen van Evenementen Gerald Corthouts (CD&V).


Winterland opent 14 november de deuren voor het grote publiek. Een bezoekje brengen kan tot en met 3 januari.