"Topgastronomie, maar zonder pretentie"

STERRENCHEF VAT MET 'DE GRIFFIE' NIEUW AVONTUUR AAN

Danny Vanderhoven en zijn vrouw Ineke Dols zijn volop aan de slag in hun zaak De Griffie.
TONY VAN GALEN Danny Vanderhoven en zijn vrouw Ineke Dols zijn volop aan de slag in hun zaak De Griffie.
Gisteren begon Danny Vanderhoven (44) samen met zijn partner Ineke Dols (49) aan zijn nieuwe uitdaging. De sterrenchef opende langs de Bampslaan zijn nieuwe zaak 'De Griffie' nadat hij eerder dit jaar de deur van zijn sterrenrestaurant 'Danny' in Maasmechelen dichttrok. "Het wordt een pretentieloze zaak zonder kaart, waar je gewoon lekker kan komen eten", vat de chef-kok samen.

De carrière van Danny leest nu al als een roman. De Lanakenaar werkte in het verleden als sous-chef bij Vivendum in Dilsen en bij het befaamde 'Aan Tafel bij Luc Bellings' in Tongeren. Later was hij ook chef bij La Source - La Butte aux Bois in Lanaken. In 2011 begon hij vervolgens met restaurant Danny in Rekem en een jaar later haalde hij onverwacht een Michelinster binnen. In het voorjaar van 2014 werd de sterrenzaak failliet verklaard, een zware dobber voor de chef. Niet een gebrek aan klanten, maar de hoge loonkosten waren hem fataal geworden. De klanten spaarden echter 87.000 euro bij elkaar en er kon een doorstart worden gemaakt. Enkele maanden later fonkelde de naam van Danny Vanderhoven weer in de Michelingids. In 2015 vertelde de kok bij de opening van zijn restaurant in het Terhills hotel op de Eisdense mijnterreinen dat hij vol voor de tweede Michelinster ging. Die tweede ster kwam er echter nooit, want dit voorjaar gaf Vanderhoven er de brui aan vanwege een meningsverschil met de eigenaar van Hotel Terhills.

Unieke locatie

Dat brengt ons dus bij de Griffie, een unieke locatie met een verleden. In het gebouw lag vroeger de Hasseltse jeugdrechtbank. Amper zes maanden na de sluiting in Maasmechelen, staat de chef-kok er dus weer helemaal. Het waren erg drukke weken voor de ambitieuze Limburger, maar uiteindelijk raakte de zaak netjes op tijd klaar voor de opening. "We gaan hier geen rare dingen doen, het wordt gewoon pure topgastronomie. Het verschil met Terhills is dat we nu niet alleen in de keuken staan, maar ook onder de mensen zullen komen. We hebben rechtstreeks contact met de gasten en alles wordt huiselijker. We werken trouwens ook niet langer met menu's, wel met gewone gerechten. Dat is elke dag iets anders en je pakt uiteindelijk wat je wil. We blijven werken met topproducten, maar het wordt alleszins goedkoper", vertelt Danny. Bij Terhills betaalden mensen 65 euro voor een viergangenmenu, voor een achtgangenmenu liep de prijs op tot 125 euro. In de nieuwe zaak is ook het wijnassortiment zeer uitgebreid, mensen krijgen van Ineke en Danny een uitgebreide uitleg over wat ze eten en drinken.

Opnieuw een ster?

Onlangs werden de Michelinsterren bekendgemaakt en voor het eerst in zes jaar zat Danny niet bij de uitverkorenen. Iets wat hij zelf raar vond. "We zijn er niet bepaald mee bezig, maar ik ben er wel honderd procent van overtuigd dat ze hier binnen de twee weken staan. De focus ligt nu echter op de klanten en gelukkig lopen de reservaties binnen. Ik ben Sergio Herman niet, maar de komende dagen zitten we meteen goed vol, dus dat belooft!"