"Tonen dat iedereen kan sporten"

BROER VAN ROLSTOELGEBRUIKER ORGANISEERT HOCKEYTORNOOI VOOR LOTGENOTEN

De spelers met begeleider Nick Vanhove.
Borgerhoff De spelers met begeleider Nick Vanhove.
Om te tonen dat je ongeacht je fysiek vermogen toch aan sport kan doen, organiseert PXL-student Nick Vanhove (22) een hockeytornooi voor gebruikers van een elektrische rolstoel. De toekomstige leerkracht lichamelijke opvoeding kwam met de sport in aanraking via zijn broer Gerry, zelf een rolstoelgebruiker. "Maar omdat het geen discipline is tijdens de Paralympics, is het weinig bekend."

Wie aan sport denkt, beeldt zich meteen heroïsche strijdtaferelen tussen verschillende ploegen in maar wanneer uw krant aankomt in de sporthal van Spalbeek, staan opvallend genoeg alle sporters in hun rolstoel aan de kant. "Oververhitte motoren in onze rolstoelen. Te lang en te hard gespeeld", klinkt het lachend.

Snelheid

Volgens hun begeleider Nick Vanhove typeert dat het enthousiasme van de spelers. "Jammer genoeg weten weinig mensen af van het bestaan van e-hockey. Hoe dat komt? Het is geen discipline tijdens de Paralympics. Misschien heeft dat er iets mee te maken?", zegt de 22-jarige student. Zelf gaat hij al jaren met zijn broer Gerry mee naar wedstrijden en trainingen. "Nochtans is het een sport die zowat alle rolstoelgebruikers kunnen beoefenen, ongeacht hun beperking. Eén van de spelers hier beoefent al sinds zijn derde e-hockey. Rolstoelen voor e-hockey moeten het van hun snelheid hebben, maar buiten de beugel vooraan die de benen beschermt, zien ze er niet anders uit dan 'gewone' exemplaren. Om dat aan het grote publiek -en rolstoelgebruikers zelf- duidelijk te maken, organiseer ik begin mei een tornooi met ploegen uit het hele land in de sporthal van PXL. Het Diepenbeekse team Rhodie doet alvast mee."

Spektakel

Aan spektakelwaarde alvast geen gebrek. In twee keer twintig minuten zoeven de deelnemers van de ene kant van het veld naar de andere. De ene duwt de bal zelf rond met een stick in de hand, een andere 'stuurt' het ding met enkele flappen vooraan de rolstoel. Alles gaat opmerkelijk snel. "Voor scheidsrechters is het niet altijd makkelijk", stipt Vanhove aan. "Je moet erop letten dat de bal niet te hoog van de grond gaat, sticks mogen niet hoger getild worden dan schouderhoogte, achteruitrijden mag ook niet zomaar... Wie twee keer een overtreding begaat, krijgt onverbiddelijk een time-out." Eén van de vinnigste deelnemers is de 20-jarige Maarten Claes in een opvallend spartaanse rolstoel. "Speciaal gemaakt in Finland en aangeschaft voor deze sport, die ik toch al enkele jaren beoefen", zegt hij trots. "Dat ik zo snel ga? Dan had je het vanmorgen moeten zien, nu was de batterij al flink leeg (lacht)." Vanhove zelf vindt het alvast een leerrijke ervaring. "Ik leer hier heel veel bij van iedereen. Mensen denken altijd dat je anders moet doen tegen mensen die in een rolstoel zitten. Deze spelers tonen dat dat helemaal zo niet is. Ze vertellen evenveel schuine praat als iemand anders", besluit hij lachend.