“Rechercheteam van drie personen niet van deze tijd”: gouverneur pusht politiezones richting fusie
Maximaal zes à zeven politiezones die een groot deel van de provincie overlappen. Degelijk uitgewerkte rechercheteams met telkens korpsen van minstens 200 personeelsleden in uniform. Daar droomt gouverneur Herman Reynders (sp.a) hardop van. Sterker nog: de man deed een oproep tijdens de opening van het nieuwe oefengebouw het PLOT (Politieschool) in Genk om over te gaan tot fusie.
60 of 300 agenten
“De criminaliteit is vandaag anders in vergelijking dan vroeger”, vertelt hij. “Criminelen schuiven op, steken grenzen over en deinzen voor weinig terug. Alle respect voor de kleine politiezones, maar een fusie is écht aan de orde. Een korps met zestig agenten is niet meer van deze tijd, recherches bestaande uit drie personen al helemaal niet. De criminaliteit is van een andere orde, dus schaalvergroting is nodig.”
Wanneer? Liever vandaag dan morgen als het van Reynders afhangt. “Natuurlijk moeten ze daar de tijd voor krijgen, en in veel gevallen is het financiële luik een drempel. Maar op lange termijn is het nodig.” De provincie omvormen naar één grote zone vindt hij geen goed idee. Limburg Regio Hoofdstad en CARMA zijn twee zones met de juiste verhouding vindt hij. Concreet bestaat de zone CARMA uit 311 agenten in uniform, en telt de recherche 53 medewerkers.
Fusie in het noorden
In de praktijk zijn er al samenwerkingsovereenkomsten met tal van kleinere politiezones. Dat geldt voor Lanaken-Maasmechelen en Maasland, voor HANO, Kempenland en Lommel. En ook met Tongeren, Herstappe en Voeren. In het noorden zijn ze voorstander van een fusie. “De universiteit van Gent onderzoekt momenteel of een fusie tussen HANO, Lommel en Kempenland haalbaar is", bevestigt commissaris Eric Cenens van de zone Kempenland.
Budget
“Puur praktijk, budget, noem maar op. Eind dit jaar moet de analyse gemaakt zijn.” In 2020 kunnen knopen worden doorgehakt en in praktijk zou zelfs Beringen-Ham-Tessenderlo qua ligging ook kunnen aansluiten bij de zone.
Verder zou vooral Haspengouw één geheel moeten worden, en Zuid-Oost Limburg regio Tongeren-Bilzen-Voeren één vormen. In het Maasland kan Lanaken tot Maaseik één regio zijn. Critici vrezen dat korpsen hun eigenheid verliezen, het contact met de burger verloren gaat, én vooral de focus steeds komt te liggen op de hoofdsteden. Voor Limburg Regio Hoofdstad is dat Hasselt, voor CARMA is dat Genk.
5 reacties
Marcel de Vrome
Wanneer Brussel?
willem merken
Hoe groot is New- York en hoeveel politiezones zijn er? Stel gewoon terug landelijke politie aan 1 per 1000 inwoners, die contact hebben met de inwoner, meedoen met de plaatselijke verenigingen en daarboven een politiemacht ( rijkswacht).
wim CLAES
waarom de federale politie en de lokale politie niet hun recherche volgens dezelfde manier inrichten snap ik niet. een federale recherche en een lokale recherche bvb per gerechtelijk arrondissement. vlaams- brabant bvb 2, leuven en halle- vilvoode. ik snap wel meer niet aan de politie, 8400 commissarissen en hoofdcommissarissen voor 42000 man bvb, de rijkswacht had 28 kolonels (luit-en full) voor 14000 man.
Freddy De Vos
Goed plan, doen!
patrick vanherberghen
Toch één die een beetje inzicht heeft! 200 man is inderdaad een minimum-norm voor een korps.