"Limburg moet provincie van de drones worden"

Met de drones kunnen onder meer wietplantages worden onderschept.
Karolien Coenen Met de drones kunnen onder meer wietplantages worden onderschept.
De kans dat je binnenkort aan de Limburgse hemel een drone ziet opduiken, is zeer groot. De federale gerechtelijke politie neemt vanaf 2018 een drone in gebruik die kan worden ingezet voor allerlei interventies bij alle Limburgse politiezones.

Het idee om de drone van 70.000 euro te kopen komt van gouverneur Herman Reynders. "We hebben hier in Limburg al een goed netwerk van ANPR-camera's waardoor de criminaliteit daalt, of dat daders sneller worden gevat. We hopen dat met deze drone de veiligheid nog meer verbetert. Daarom betaalde de provincie met veel plezier de kosten." Volgens de gouverneur worden drones onmisbaar en gebruiken criminelen steeds modernere technieken. "Dus we moeten mee. Maar het kan ook worden gebruikt op grote evenementen of bij rampen om snel een overzichtsbeeld te hebben."


De FGP zal de vliegende camera inzetten om wietplantages te vinden. "Veel goedkoper dan een helikopter", klinkt het. Als het van de gouverneur afhangt, zal Limburg voorloper zijn op vlak van drones. "Op termijn moeten meerdere politie- én brandweerzones dit hebben. We leven nu eenmaal in een tijdperk waar je gefilmd kan worden voor je eigen veiligheid. Op Genk on Stage heeft er pas nog drie dagen lang een drone boven het festivalgebied gevlogen. Ik denk dat weinigen daar last van ondervinden, integendeel." Politiezone CARMA stelde gisteren ook hun eigen politieboot voor. Die zal worden ingezet aan Jachthaven De Spaanjerd in Kinrooi, de grootste binnenjachthaven van Europa. "Zeker in de zomermaanden wordt het hier erg druk en is een extra oogje in het zeil nodig", zegt Jo Brouns, burgemeester van Kinrooi. (MMM/LXB)

De politieboot zal voortaan een oogje in het zeil houden aan Jachthaven de Spaanjerd in Kinrooi.
MMM De politieboot zal voortaan een oogje in het zeil houden aan Jachthaven de Spaanjerd in Kinrooi.