"Jenever opnieuw echte smaak geven"

HASSELAAR BLAAST MET STOKERIJ OUDE MERKNAAM NIEUW LEVEN IN

Olivier Vanderlinden en Willy Smeets in de oude stallen van da familie Vanderlinden, waar Olivier zijn stokerij zal onderbrengen.
Foto Karolien Coenen Olivier Vanderlinden en Willy Smeets in de oude stallen van da familie Vanderlinden, waar Olivier zijn stokerij zal onderbrengen.
Hasselaar Olivier Vanderlinden (44) blaast met jeneverstokerij Vanderlinden een oud merk nieuw leven in. Bedoeling is om voor de Jeneverfeesten in oktober met drie jenevers en gin uit te pakken. "Geen industriële mastodontproductie: hier gaan we voor Hasseltse echtheid", klinkt het.

Nadat het aantal Hasseltse jeneverstokerijen de voorbije decennia een forse duik nam is er de laatste jaren een revival aan de gang. In Stevoort heb je sinds enige tijd Het Stookkot, aan de andere kant van Hasselt bouwt Olivier Vanderlinden aan zijn 'Stokerij Vanderlinden'. De veertiger heeft een verleden in de IT, is momenteel actief in de bouw maar legt zich nu toe op het stoken.

Modern en ambachtelijk

"Een tijd terug werd ik lid van de Confrerie van de Hasseltse jenever en sindsdien ging de bal aan het rollen", zegt Vanderlinden. "Meer dan een eeuw nadat de merknaam Vanderlinden uit het drankenwereldje verdween, ga ik die nu nieuw leven inblazen. In 1886 werd door de brouwersfamilie -waar ik voor de goede orde geen band mee heb- hun dranken aan de man gebracht in de Minderbroedersstraat. Na een sterfgeval werd de brouwerij afgebouwd en uiteindelijk stopgezet in 1904. 112 jaar later wil ik die naam nu laten herrijzen met een moderne maar tegelijkertijd ambachtelijke stookinstallatie, hier in de oude stallen van mijn overgrootouders. De oude koeienstal wordt omgetoverd tot stookruimte en de paardenstal gaat dienst doen als 'entrepot'. We gaan hier stoken van graan tot borrel. Een eigen distillaat van moutwijn geeft karakter aan een jonge jenever, twee fruitjenevers en een gin."


Vanderlinden hecht veel belang aan dat eigen karakter. "Geen industriële mastodontproductie hier. We willen gaan voor 'Hasseltse echtheid'. Daarom dat we ook 'Smaakmakers' rondom de stokerij verzamelen die mee de nieuwe smaken van de distillaten gaan bepalen. Eerste smaakmakers zijn uiteraard de leden van de Confrerie."

Crowdfunding

De stoker-in-spé wil ook de buitenwereld betrekken bij het proces. "Dat doen we via een crowdfundactie waarmee we 30.000 euro willen inzamelen. Als we dat doel niet halen komen we er ook wel maar bedoeling is om de banden met die crowdfunders nauw aan te halen. Ik ga mijn kennis ook doorgeven aan anderen via een cursus bij Syntra."