"Everzwijnen slimmer dan veel politici en bewoners"

JAGER JEAN VAES (71) ZAG EVERZWIJNEN VOORBIJE 59 JAAR TOENEMEN

Jean Vaes.
Mine Dalemans Jean Vaes.
Een jaar heeft het geduurd. Maar nu heeft jager Jean Vaes uit Heusden-Zolder toch officieel de toestemming om op everzwijnen te gaan jager aan de Galgenberg. Die buurt wordt al heel lang geplaagd door everzwijnen die massaal de tuinen komen omwoelen. "Everzwijnen zijn nog altijd iets slimmer dan veel politici en bewoners," zucht hij.

Er gaat geen week voorbij of everzwijnen hebben letterlijk een tuin omgespit in de buurt. "Ik ben nu 71 en ik jaag al sinds ik 12 jaar ben", legt Jean Vaes uit. "Ik herinner me nog het eerste zeldzame exemplaar dat geschoten werd. Maar nu zitten we met een gigantische plaag. Hoe dat komt? Omdat we veel te laat ingegrepen hebben, tiens. Vorig jaar heeft de burgemeester mij al een vergunning willen geven, maar pas vorige week heb ik die in handen gekregen. Zo lang heeft die administratie geduurd. Intussen zijn er natuurlijk weer veel everzwijntjes op de wereld gezet. Het is nu dweilen met de kraan open."


Jean Vaes zat de voorbij weken al verschillende nachten in zijn hoogzit aan de Galgenberg. "Ik heb één keer everzwijnen gezien. Maar schieten kon ik tot nu toe nog niet. Je kan alleen schieten als het veilig is, hé. We zitten hier midden tussen de woningen." De gemeente Heusden-Zolder heeft nochtans wel al inspanningen geleverd. Zo werd schrikdraad rond de Galgenberg gespannen. "Everzwijnen hebben een enorme schrik van elektriciteit", erkent jager Jean. "Maar nu hebben ze maar gedeeltelijk schrikdraad geplaatst. In Houthalen staat bijvoorbeeld niets. Gevolg? Die zwijnen komen gewoon op een andere plaats het bos uit en wandelen 's nachts vrolijk door onze straten. De situatie is nu zelfs gevaarlijker. Want nu raken ze op plaatsen waar de schrikdraad staat hun gebied niet meer in. Dan raken ze pas echt in paniek."

Tuin beter afspannen

Wat er dan wél moet gebeuren? "Mensen moeten zelf hun tuin een beetje beter afspannen. Buren die een omheining hebben, hoeven niets te vrezen. Het klinkt misschien wat stout maar de Afrikaanse varkenspest die er voor zorgt dat de everzwijnen in Luxemburg massaal sterven, kan ook hier 'helpen'. Al zou dat wel een ramp zijn voor onze gewone varkenshouders. De wolf die recent in Limburg gesignaleerd werd, is eigenlijk ook een zegen. Want die zijn dol op jonge everzwijnenbiggen. En ook wij als jagers kunnen echt helpen, al we tenminste wat medewerking krijgen. De drukjacht die ze nu houden, vind ik absoluut geen goed idee. Bij zo een jacht worden de dieren opgejaagd en even verder afgeschoten. Dat is veel te risicovol in dichtbewoond gebied zoals hier rond de Galgenberg. Daar moet je de jacht echt overlaten aan specialisten."