"Duizenden migranten deden wél hun best om zich te integreren"

Hasselaar schrijft boek over Turks koppel dat 55 jaar geleden naar Zonhoven verhuisde

Guy Brugmans 
Schrijver van het boek De Keuze.
Mine Dalemans Guy Brugmans Schrijver van het boek De Keuze.
Schrijver Guy Brugmans pakt uit met zijn boek 'De Keuze'. Het verhaal gaat over een koppel uit Turkije dat bijna 55 jaar geleden naar Limburg verhuisde. "De migrant staat vandaag in een te eenzijdig daglicht", vindt Brugmans.

De Keuze is een roman gebaseerd op het leven van Hayrettin en Remziye Dumlugöl, een Turks koppel dat begin jaren zestig naar Zonhoven verhuisde hopend op een beter leven. "Twee mensen die het lot in eigen handen nemen en een betere toekomst zoeken voor zichzelf en hun kinderen", vertelt Brugmans.

Hayrettin (links) en Remziye (rechts) Dumlugöl, met hun kinderen Dündar, Ruhsar en Nesrin.
Brugmans Hayrettin (links) en Remziye (rechts) Dumlugöl, met hun kinderen Dündar, Ruhsar en Nesrin.

Van Duitsland naar steenkoolmijn

Hayrettin 'Harrie' en Remziye groeiden op in dorpen ver van elkaar, en ondanks alle tegenstellingen in hun afkomst en karakter trouwen ze, maar komen in een armenwijk van Izmir terecht. Remziye stuurt haar man naar Duitsland, waar de Arbeidsdienst hem inschrijft voor de Limburgse mijnen.

Ze zijn een voorbeeld van geslaagde integratie

Guy Brugmans

"'Harrie' huurt al gauw een huis en laat zijn vrouw en kinderen overkomen. Remziye gaat zelf ook uit werken", vertelt Brugmans. "Ze weigeren hun kinderen naar cité- of mijnscholen te sturen en bouwen een huis in Zonhoven. Een voorbeeld van een geslaagd integratieproces van nieuwkomers die zich aan de nieuwe cultuur hebben aangepast, hard hebben gewerkt, goede relaties hebben onderhouden met hun buren en dankbaar zijn voor alle kansen die ze in dit nieuwe land hebben gekregen." Hayrettin en Remziye leven nog, in Zonhoven, maar zijn inmiddels 93 en 85 jaar.

"Migranten krijgen worden vandaag eenzijdig belicht, te negatief. Terwijl we ook duizenden voorbeelden hebben van 'gastarbeiders' die hun best hebben gedaan om zich hier aan te passen, en zich te integreren. Mensen die een risicovol en zwaar leven hebben geleid, hard hebben gewerkt en op alle manieren een maatschappelijke bijdrage hebben geleverd." De Keuze kost 22,95 euro en is verkrijgbaar de Standaard Boekhandel. Bestellen kan ook via info@lezensweg.be.

Guy Brugmans schrijver van het boek De Keuze.
Mine Dalemans Guy Brugmans schrijver van het boek De Keuze.1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Tim Kennis

    Italianen hebben zich wel aangepast,kom maar eens kijken in limburg,bijna alle turken lachen met belgie,wij zijn racisten omdat we het niet ok vinden dat ze niet willen werken maar wel willen doppen met hun dubbele pas