Zware uitslaande industriebrand in Bavikhove: vuur onder controle en geen giftige stoffen vrijgekomen, deel buurtbewoners mag terug naar huis

Omwonenden gevraagd ramen en deuren dicht te houden

In het West-Vlaamse Bavikhove ontstond vanmorgen iets na 10 uur een zware uitslaande brand bij het diepvriesgroentenbedrijven Agrafresh en Braecke Trading Company in de Europalaan. De dikke zwarte rookpluim was tot ver in de omgeving te zien. Ondertussen is de brand onder controle. “De metingen geven ook aan dat er geen giftige stoffen zijn vrijgekomen", zegt burgemeester Alain Top (sp.a). 

Hoe de brand kon ontstaan, is nog onduidelijk. “Toen het vuur uitbrak, was er gelukkig niemand aanwezig en dus raakte ook niemand gewond", zegt burgemeester van Harelbeke Alain Top (sp.a). Het gaat om twee bedrijven die op dezelfde site staan en gelijkaardige activiteiten doen in diepvriesgroenten. Eén bedrijf is volledig verwoest door de vlammen. De brandweer probeert om het andere bedrijf zo goed als te vrijwaren, maar dat is erg moeilijk omdat de wind de rook in die richting blaast.

Het gemeentelijk rampenplan is afgekondigd en zo’n 150 buurtbewoners worden geëvacueerd. “We hebben dat beslist omdat ter hoogte van de brand een hoogspanningsnet is", zegt burgemeester Top. “Dat net hebben we wel uitgeschakeld, maar voor alle veiligheid brengen we de buurtbewoners over naar een zaal in Bavikhove.” Daar is ook een medische post voorzien voor mensen die last hebben van de gevolgen van de rookontwikkeling. 

Ammoniaklek

In de brand is ook een ammoniaklek ontstaan. “Dat zorgt ervoor dat omwonenden door de rook irritatie kunnen ondervinden”, aldus nog burgemeester Top. “We vragen dan ook dan omwonenden ramen en deuren dicht houden. Dat geldt zeker ook voor de inwoners van Beveren-Leie, de wind blaast de hevige rook die richting uit. Ook ventilatiesystemen zet je beter uit.” Een adviseur gevaarlijke stoffen van de brandweer is ter plekke om de situatie op te volgen.” 

Ondertussen is bekend dat de ammoniak in het bedrijf volledig opgebrand is en geen gevaar meer kan opleveren voor de volksgezondheid. 

Door de hevige brand is de wielerwedstrijd Hemelvaartprijs met één uur uitgesteld. Er werd een ruime perimeter ingesteld en het verkeer wordt op verschillende plaatsen tegengehouden. De stad vraagt ook om de N36 te vermijden.

De enorme zware rookpluim is tot ver in de omgeving te zien.
Alexander Haezebrouck De enorme zware rookpluim is tot ver in de omgeving te zien.10 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Joost Libbrecht

  Inderdaad nooit giftig waaronder amoniakdampen! Goed zot zou ik zeggen.

 • Ludo Hermans

  Ik heb nog nooit gehoord dat rook van brandende bedrijven giftig wordt verklaart voor de omwonenden. Raar toch!

 • Van Eersel Guy

  Net gehoord op het nieuws, de limieten zijn niet overschreden??? Terwijl ik weet dat er smogalarm bestaat. Mensen ze maken ons vanalles wijs.

 • guy goethals

  Woon op amper 2 km van de site. Enorme rookwolken die gelukkig met de wind de andere kant uitgingen. Rond 10u30 was mijn anders rustige straat plots nog drukker dan de E17. Ramptoeristen en dan ook van die macho's met quads die denken de show te moeten verzorgen. Ons mensdom. Met de klemtoon om dom.

 • Marie Rose Hochepied

  Was ook deze morgen te zien in Meulebeke