Zesde keer brand bij gezin in de Vondelstraat: “Het lijkt wel alsof dit huis behekst is”

De brand woedde in een doorgang tussen twee rijwoningen, daarbij werden ondermeer de twee elektriciteitskasten van de twee huizen vernield.
Hans Verbeke De brand woedde in een doorgang tussen twee rijwoningen, daarbij werden ondermeer de twee elektriciteitskasten van de twee huizen vernield.
Voor de zesde keer in 21 jaar is zaterdagnacht brand uitgebroken in de rijwoning van de familie Vandemoortele, langs de Vondelstraat in Bavikhove. Niemand raakte gewond maar er is behoorlijk wat schade. Vader Koen is de wanhoop nabij. “Wanneer zal dit nu eindelijk eens stoppen? Het lijkt wel of dit huis behekst is.”

Koen Vandemoortele was uit werken toen er in de nacht van zaterdag op zondag brand uitbrak in een gemeenschappelijke, overdekte doorgang tussen zijn woning en die van de buren. Dat werd iets na drie uur opgemerkt. Het vuur ontstond op de plek waar de meters van de nutsmaatschappijen staan en de elektriciteitskasten van de twee woningen aan de muur hangen. De brandweer kreeg de situatie snel onder controle, maar in de gang is er veel schade. De elektriciteitskasten zijn vernield, waardoor de twee woningen geen stroom hebben. De gang zelf is zwartgeblakerd en de ontsnappende rook richtte ook schade aan aan de achterzijde van het huis.

De brand woedde in een gang tussen twee rijwoningen, daarbij werden onder meer de twee elektriciteitskasten van de twee huizen vernield.
Hans Verbeke De brand woedde in een gang tussen twee rijwoningen, daarbij werden onder meer de twee elektriciteitskasten van de twee huizen vernield.

Geen slachtoffers

Net zoals drie jaar geleden, toen in februari 2016 ook ’s nachts brand ontstond, kon Farida Derycke (49), de vrouw van Koen Vandemoortele, zonder problemen ontkomen. Ellen (16), Lotte (13) en Yanis (10), de jongste telgen van het gezin met zeven kinderen van wie de meesten intussen het huis uit zijn, bleven ongedeerd. Ze waren wel behoorlijk onder de indruk. Ook vader Koen Vandemoortele is aangedaan. “Alweer een brand in onze woning, hoe is dat toch mogelijk? Hoeveel pech kan een mens eigenlijk hebben? Het is sinds 1998 al de zesde keer dat er brand uitbreekt bij ons. We zijn er echt niet goed van. Het lijkt wel of die huis is behekst.”

Geen kwaad opzet

Kwatongen beweren dat het geen toeval is dat er weer brand uitbreekt bij het gezin, maar de realiteit is anders. De vijf vorige branden waren accidenteel, net zoals die van zaterdagnacht. De meest recente dateert van februari 2016 en ontstond als gevolg van een defect aan een diepvriezer. Bij de derde brand op 8 januari 2013 was het huis maandenlang onbewoonbaar. De oorzaak was toen een kortsluiting aan een kruimeldief in de keuken. De elektriciteit werd na die brand volledig vernieuwd en gekeurd. Het gezin installeerde ook brandmelders. Het lot is hen blijkbaar niet gunstig gezind, want het huis was amper hersteld toen in december van dat jaar een oververhitte stofzuiger vuur vatte.

De brand woedde in een doorgang tussen twee rijwoningen, daarbij werden onder meer de twee elektriciteitskasten van de twee huizen vernield.
Hans Verbeke De brand woedde in een doorgang tussen twee rijwoningen, daarbij werden onder meer de twee elektriciteitskasten van de twee huizen vernield.

Herstellingen

Het zal nog even duren voor het gezin Vandemoortele weer haar intrek kan nemen in de woning. De elektriciteit moet mogelijk opnieuw helemaal vernieuwd worden. Ook de bejaarde bewoonster van de naastliggend de woning, die ook getroffen is, kan voorlopig niet naar huis. Dat lijkt op het eerste zicht echter een minder groot probleem. De vrouw verblijft al een tijdje in het ziekenhuis.

De vorige brand dateert van december 2016.
Lieven Samyn De vorige brand dateert van december 2016.5 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Odille Maillie

  Een stoof van 4kw aansluiten op een 0,75mm² kabel moet je niet verder zoeken hé

 • RONNY BROECKX

  Er is maar één oplossing , neem een gediplomeerde elektrieker en laat de installatie keuren . Koop ook geen goedkope elektrische toestellen , zij geven alleen maar garantie op problemen.

 • guido vermeyen

  Ook de stopcontacten kunnen permanent vonken, omdat de draden dunner worden of slecht aangedraaid, eens overal die schroefjes aandraaien ...al eens gezien dat verbindingen rood stonden van overbelasting.....

 • Christophe Tribolet

  Heb dit zelf al gezien in meerdere huizen (gehuurd), probleem is een oude of slecht gemonteerde elektr. kast. De schroeven die de kabels klemmen op de jumpers of rail zijn niet genoeg vastgedraaid, dit geeft slechte kontakten, zeker bij grote stromen... ik heb het al horen zoemen en knetteren met blauwe vonkjes, schroeven en isolatie pikzwart van de hitte. Dit is een ideaal recept voor brand!!

 • Jan Hoeben

  Misschien eens kijken naar het gebruik van verlengsnoeren. Lange, dunne verlengsnoeren, aangesloten op stopcontacten met zware zekeringen of automaten, werken ontstaan van kortsluitingen en brand in de hand. Zeker bij "dubbel geïsoleerde" (zogenaamd zeer veilige) apparaten.