Voor vierde keer West-Vlaams kampioen tafelvoetbal

De tafelvoetballers van Djingollo's bouwen een feestje.
Foto JBOR De tafelvoetballers van Djingollo's bouwen een feestje.
Voor de vierde keer in vijf jaar kroonde tafelvoetbalploeg Djingollo's zich gisterenavond in café Djings in Beveren bij Roeselare tot kampioen van West-Vlaanderen. Ze verloren dit seizoen geen enkele wedstrijd en hebben ook al hun zin gezet op de Beker van West-Vlaanderen, die ze volgend weekend kunnen binnenrijven.

Sinds 2010, toen KSV Roeselare na vijf seizoenen in eerste klasse degradeerde, moet Roeselare het stellen zonder echte voetbaltoppers. Op vlak van tafelvoetbal echter behoren de Djingollo's uit het Beverse café Djings al jaren tot de absolute top. En die vierden gisterenavond uitbundig hun nieuwe kampioenstitel. "Voor de vierde keer in vijf jaar zijn we kampioen van West-Vlaanderen", glundert Harelbekenaar Olivier Decavel, kapitein van de West-Vlaamse tafelvoetbaltopper. "Bovendien verloren we dit seizoen geen enkele wedstrijd, wat vrij ongezien is. We hebben dan ook beslist vanavond eens goed door te feesten", lacht Olivier. "Bij onze vorige titels hielden we het wat rustiger omdat er eigenlijk al wat gewenning optrad bij het kampioenspelen."


"Het ene jaar dat we geen kampioen speelden, wonnen we wel de Beker van West-Vlaanderen", gaat Olivier verder. "Volgend weekend spelen we er opnieuw voor in Bovekerke. Als we ook die kunnen binnenrijven bovenop de kampioenstitel, zouden we geschiedenis schrijven in West-Vlaanderen."


En als dat lukt, wil de ploeg de lat nog wat hoger leggen. "Ons volgende doel is dan om drie jaar na elkaar kampioen te spelen. Zulke uitdagingen zijn voor ons de motivatie om samen te blijven."

Trainen

Tafelvoetbal is voor velen niet meer dan een spelletje tussen de pinten door. "Het is inderdaad een cafésport, maar wij zijn actief in heel België. In het seizoen, dat van september tot mei loopt, zijn er wekelijks matchen op vrijdagavond. Soms moeten we daarvoor, tot twee keer per maand, naar Limburg. Die matchen starten om 21.30 uur en topwedstrijden duren al snel tot rond 2.30 uur. Eerste provinciale telt momenteel negen ploegen, maar vanaf volgend seizoen worden dat er twaalf. Naast de competitie spelen we ook nog tornooien en uiteraard moeten we ook trainen. Elk teamlid heeft een tafelvoetbal thuis staan en jaarlijks koopt de uitbater van ons thuiscafé een nieuw toestel", weet de Haelbekenaar.


"Net als bij het gewone voetbal krijgen we ook wel eens aanbiedingen om over te stappen naar een andere ploeg, maar daar gaan we niet op in. Hoewel we nood hebben aan competitie en gedreven worden door de drang om te winnen, draait alles uiteindelijk nog om vriendschap, het amusement en de ontspanning. Dat is voor ons het belangrijkste." (CDR)