Stormloop op Leiewerken

DUIZENDEN NIEUWSGIERIGEN BRENGEN BEZOEK OP OPEN WERVENDAG

Tijdens een van de zes boottochten kon je door de tijdelijke sluis varen.
Henk Deleu Tijdens een van de zes boottochten kon je door de tijdelijke sluis varen.
Enkele duizenden mensen hebben gisteren tijdens Open Wervendag de Leiewerken in Harelbeke van dichtbij bekeken. "Een indrukwekkende werf als deze bezoeken: die kans krijg je niet zo vaak."

Een precies aantal is niet geweten, maar er waren in ieder geval veel meer bezoekers dan ze bij Waterwegen en Zeekanaal hadden gehoopt. "We hadden zes boottochten georganiseerd, zodat bezoekers door de tijdelijke sluis konden varen en vanuit een uniek perspectief de Leiewerken zouden kunnen bekijken", zegt Claudia Van Vooren, woordvoerster van Waterwegen en Zeekanaal. "Er was plek voor een 1.000-tal mensen en al die plaatsen waren in een mum van tijd ingevuld."

Chris Vantongel en Robert Verhaest (vooraan) turen vanop de 17de verdieping naar Kortrijk.
Henk Deleu Chris Vantongel en Robert Verhaest (vooraan) turen vanop de 17de verdieping naar Kortrijk.

100 jaar

Het succes van de Open Wervendag in Harelbeke kan eenvoudig verklaard worden, denkt Van Vooren. "De 'waterbouw' spreekt sowieso veel meer tot de verbeelding dan wegenbouw, merken we. En de Leiewerken zijn dan ook nog eens geen gewone werken. Er is zóveel te zien. Alleen al het aantal kranen dat je hier ziet, is een mooie referentie voor het werk dat hier verzet wordt. En wat er uitgevoerd wordt, is dan ook nog eens vrij bijzonder. De gemiddelde levensduur van een sluis is 100 jaar. Erg veel kansen om een sluis gebouwd te zien worden, krijg je dus niet. De Open Wervendag kwam voor ons ook op een uitstekend tijdstip. Momenteel zijn we op vier werven aan het werken, en er is overal wel iets indrukwekkends te bekijken."


Zo konden bezoekers niet alleen de tijdelijke sluis aan het werk zien, maar onder meer ook de 270 meter lange drooggelegde bouwkuip bekijken, waar de nieuwe sluis in komt. Franky Depoorter, Roos Vandenbroucke en zoon Simon uit Bavikhove waren een van de eerste gezinnen die mochten inschepen voor de boottocht. "Ik werk in de bouw", zegt vader Franky. "Dus ik wilde zéker komen kijken vandaag, uit interesse. Toen ik hoorde dat er boottochten georganiseerd zouden worden, ben ik regelmatig naar de site gesurft om ons te kunnen inschrijven. We zijn van groot-Harelbeke, dus we ondervinden ook wel wat hinder van deze werken. Het is goed om vandaag te kunnen zien wat die hinder juist veroorzaakt."


Frank Wittouck en Alexandra Deborger uit Kortrijk waren onder de indruk van de grootschalige werken. "De uitleg die we hebben gekregen, was heel duidelijk. We zullen nu en dan eens komen kijken om alles wat op te volgen."


Kortrijk

Formidabel uitzicht vanop K-Tower

Ook in Kortrijk waren er enkele opmerkelijke werven te bezoeken. De werken op Kortrijk Weide waren een publiekstrekker, maar ook de woontoren K-Tower - waar de werkzaamheden nog volop aan de gang zijn - wist heel wat geïnteresseerden te lokken. Vanop de 17de verdieping werden bezoekers getrakteerd op een panoramisch uitzicht over de regio. De organisatie had voor infoborden gezorgd, zodat iedereen de bekende gebouwen kon terugvinden. "We komen hier heel vaak voorbij met de fiets", zeggen Chris Vantongel en Robert Verhaest. "We hoorden dat we vandaag de kans zouden krijgen om eens tot boven te gaan. Die kans wilden we grijpen: van zodra hier mensen wonen, zal dat niet meer lukken. Het uitzicht is hier prachtig. Een appartementje hier zou nog wel iets zijn voor ons, maar we vrezen dat het kostenplaatje iets te hoog gegrepen is." K-Tower telt 22 bovengrondse en 3 ondergrondse verdiepingen. Het gebouw rust op 175 in de grond gevormde schroefpalen, die elk tot 180 ton kunnen dragen. Wie graag een stekje wil in de K Tower: er zijn 64 flats, en daarvan zijn er al 45 verkocht. Prijzen starten vanaf 225.500 euro. (JME)