Sportsite De Mol krijgt nieuwe sporthal en evenementenhal tegen 2035

Harelbeke koopt alvast woning aan op terrein aan om meer ruimte te creëren

Harelbeke. Schepen Dominique Windels bij sporthal De Dageraad, waar nog geïnvesteerd wordt om het comfort er de komende jaren nog te vergroten.
Henk Deleu Harelbeke. Schepen Dominique Windels bij sporthal De Dageraad, waar nog geïnvesteerd wordt om het comfort er de komende jaren nog te vergroten.
De gemeenteraad heeft met de aankoop van een woning in de Stasegemsesteenweg de eerste stap gezet om van sportcentrum De Mol een vrijetijdssite te maken. Er komt onder meer een nieuwe sporthal, een jeugdcentrum en een evenementenhal. Het gaat om een langetermijnplan, tegen 2035. “We investeren wel nog om het comfort in sporthal De Dageraad te vergroten, want die moet nog 10 jaar mee”, zegt schepen van Sport Dominique Windels (sp.a).

Wat het precies zal worden op de site De Mol, is nog niet duidelijk. Maar er komt zeker een nieuwe sporthal, en een nieuwe evenementenhal. Voor de rest kan het nog alle kanten uit. “Het Forestierstadion is gebouwd toen KRC Harelbeke in eerste klasse speelde, maar dat is nu te groot geworden”, zegt Windels. “We houden er dus ook rekening mee dat het Forestierstadion eventueel ook in het project betrokken kan worden. De evenemenementenhal en het stadion kunnen bijvoorbeeld een geheel vormen. Uiteraard zal alles in nauw overleg plaatsvinden met de voetbalclub.”

Lange termijn

Om de mogelijkheden op de site te vergroten, koopt de stad nu het leegstaande huis dat pal op de site gelegen is. 235.000 euro investeert de stad in de woning, die op een perceel van 3 are staat. “Op zich een kleine oppervlakte, maar het is wel belangrijke grond om te verwerven”, zegt burgemeester Alain Top (sp.a). Er wordt overwogen om een private partner in de arm te nemen. Het gaat voor alle duidelijkheid om een langetermijnplan. “We willen tegen 2035 alle vrijetijdsinfrastructuur in Harelbeke vernieuwen. Tegen dan moet ook het CC het Spoor vervangen zijn door een nieuwbouw. We staan nu dus helemaal in het begin van dit verhaal”, zegt Windels.

Investeringen

De kans is heel groot dat sporthal De Dageraad nog 6 tot 10 jaar moet meegaan. Dat de sporters dat niet graag gaan horen, beseft ook Windels. “Die sporthal dateert uit de jaren 70, en is erg verouderd”, zegt Windels. “Om de sporters daar de komende jaren nog iets meer comfort te geven, plannen we op korte termijn nog investeringen in die sporthal. Het sanitair wordt aangepakt, dat is het meest dringende. In de staat dat het sanitair zich nu bevindt, kúnnen we geen tien jaar meer verder. Het toilet voor mensen met een beperking moet beter toegankelijk worden gemaakt. De ingang willen we opwaarderen, en ook de toegang naar de site moet beter: nu rij je er zo voorbij zonder dat je doorhebt dat daar een sporthal ligt. We zijn momenteel foto’s aan het nemen van alle clubs die er werkzaam zijn, om die foto’s op banners langs de toegangsweg naar de sporthal hangen.”

Ook het Forestierstadion is betrokken bij het project.
Henk Deleu Ook het Forestierstadion is betrokken bij het project.
Sporthal De Dageraad.
Henk Deleu Sporthal De Dageraad.
Met de aankoop van de woning wordt een eerste stap gezet in de ontwikkeling van de site.
Henk Deleu Met de aankoop van de woning wordt een eerste stap gezet in de ontwikkeling van de site.