Sociale kruidenier krijgt stek in ontmoetingshuis

In Harelbeke is gisteren het ontmoetingshuis GS9, een verwijzing naar het adres Gentsestraat 9, in gebruik genomen. Het is onder meer de nieuwe stek voor de sociale kruidenier.

"Tot deze week zat die sociale kruidenier, een samenwerking van ons OCMW met de vzw De Oever, nog in de Boterpotstraat", zegt OCMW-voorzitter Dominique Windels. "Gezinnen krijgen van het OCMW een hoeveelheid jetons toegewezen, en daar kunnen ze in de winkel de producten kopen die ze nodig hebben. In het nieuwe pand komt het concept veel beter tot zijn recht."


Naast de winkel is er ook een ontmoetingsruimte. "Een grote troef. Buurtbewoners of klanten van de sociale kruidenier kunnen er elkaar ontmoeten bij een kopje koffie, en informatie krijgen over activiteiten die er georganiseerd worden. Op die manier halen we mensen uit hun sociaal isolement."


Er zal ook altijd iemand van het buurtwerk aanwezig zijn, en op termijn ook een maatschappelijk assistent. "Zo kunnen we de mensen gemakkelijk doorverwijzen naar de beschikbare diensten van het OCMW."


Boven werden ook drie appartementen ingericht, die als crisiswoningen zullen gebruikt worden. Die flats vervangen de crisiswoningen die door de werken aan de Vrijdomkaai moesten verdwijnen. (JME)