Sanitairbedrijf laat 3.800 namaakdouchekoppen vernietigen

Philippe Harinck van Hansgrohe en Johan Bonnier van Imog met een namaak douchekop in de verbrandingsoven.
Foto Coppens Philippe Harinck van Hansgrohe en Johan Bonnier van Imog met een namaak douchekop in de verbrandingsoven.
Het Duitse sanitairbedrijf Hansgrohe liet gisteren 3.800 namaakproducten vernietigen in de verbrandingsoven Imog in Harelbeke. De pers mocht erbij zijn, een primeur in België. De goedkope douchekoppen werden vijf jaar geleden toevallig ontdekt in winkels van Wibra.

Vijf jaar geleden maakte discounter Wibra in een van hun folders promotie voor een wel erg goedkope douchekop. Voor tien euro kon je een exemplaar op de kop tikken. "Hetzelfde product bij ons is tien keer duurder. Ik had snel door dat er iets niet pluis was", zegt marketingmanager Patrick de Francquen. "De douchekop bij Wibra was bijna identiek . Alleen de siliconenoppen hadden een andere kleur. Na enkele weken viel het goedkope exemplaar al door de mand. Zo schilferde het chroom vrij snel af. De namakers weten duidelijk niet hoe ze dat moeten vermijden."


Hansgrohe bracht de politie op de hoogte en na een juridische strijd van vijf jaar werden de twaalf paletten met douchekoppen gisteren vernietigd bij Imog in Harelbeke.

Schade aan imago

"We worden geregeld geconfronteerd met nepproducten die ons imago schade berokkenen", geeft Philippe Harinck toe, managing director van Hansgrohe Belgium. "We willen dat probleem onder de aandacht brengen. We kozen voor Imog omdat de vernietiging daar op een wettelijke manier milieuvriendelijk gebeurt."


Bij Imog worden vaker illegale producten vernietigd. "Meestal drugs in opdracht van het parket, maar ooit belandde zelfs schildpaddensoep in onze verbrandingsoven", weet directeur Johan Bonnier. Bij discounter Wibra wenste gisteren niemand te reageren. (XCR)