Rioolputjes krijgen slogan: “Hier begint de zee. Niets ingooien aub”

Aan dit rioolputje aan de achterkant van het stadhuis werd een slogan aangebracht.
Ellen Vandeputte Aan dit rioolputje aan de achterkant van het stadhuis werd een slogan aangebracht.
Bij vijf rioolputjes in de stad Harelbeke werd de slogan ‘Hier begint de zee, niets ingooien aub’, aangebracht. Het is de bedoeling dat er nog meer slogans volgen op andere locaties. 

We willen hiermee duidelijk maken dat afval niet thuishoort in de riolering”, zegt schepen Tijs Naert (Groen). “Want al het water -en dus ook het afval in het water- in de riolen komt in de zee terecht. Daarom is het belangrijk dat je afval steeds in de voorziene vuilnisbakken gooit. Het water in die rioolputjes gaat rechtstreeks naar beken, grachten en vijvers. Door het afval dat steeds vaker in rioolputjes terechtkomt, zoals bouwafval, frituurolie, verfresten, hondenpoepzakjes, plastic, sigarettenpeuken…, worden deze putjes vervuild. Deze vervuiling belandt uiteindelijk in de zee, verstoort het ecosysteem en bedreigt vissen en andere dieren. Bij hevige regenval kunnen verstopte rioolputjes ook leiden tot overstromingen met ondergelopen straten en kelders als gevolg.”
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.