Reuzen Bavo, Jules en Wize opgeknapt voor Bavikhove Feest

Het feestcomité met twee reuzen: boer Bavo in de kar en Jules de metser.
Foto Joyce Mesdag Het feestcomité met twee reuzen: boer Bavo in de kar en Jules de metser.
Het Feestcomité van Bavikhove organiseert komend weekend de 24ste editie van Bavikhove Feest.

Een van de hoogtepunten van het feestweekend is de verbroedering tussen de reuzen van Harelbeke, Hulste en Bavikhove met de reuzen Lydéric en Chrimhilde van de Franse jumelagestad Aire-Sur-La-Lys.


De twee Harelbeekse reuzen, Wize en Jules, en de Bavikhoofse reus vlasboer Bavo, die er niet al te best meer uitzagen, werden speciaal voor deze gelegenheid in het nieuw gezet.


"Boer Bavo staat áltijd buiten als er feest is in Bavikhove, dus die was na die 20 jaren flink versleten geraakt", zegt Karel Vandenbroucke van het feestcomité.


"De Harelbeekse reuzen Wize Plakkers en Jules De Metser dateren van de jaren '40, en die konden dus óók wel een opknapbeurt gebruiken", vertelt José Desmedt van het feestcomité. Het comité investeert 4000 euro in de renovatie van de reuzen.


"Die reuzen zijn folklore, ze zorgen voor verbondenheid tussen onze inwoners, én ze vertellen ook een stukje geschiedenis. Wize Plakkers en Jules De Metser verwijzen naar de tijd waarin vele Harelbekenaars met de trein naar Brussel trokken, om er tijdens de week in de bouw te werken en pas in het weekend terug te keren."


De reuzen trekken zondag in stoet door de straten. De stoet start om 15.30u op het pleintje van de Tuinwijk en gaat via de Kervijnstraat naar het Dorpsplein.


Onderweg worden de reizen bijgestaan door een showdrumband & majorettenkorps. Op vrijdag start het feestweekend met een Spaanse avond, op zaterdag is er onder meer een terrasjesavond met standjes van alle verenigingen, en optredens van Fons & die van ons, Dj Dope Zebra en DJ pulle. Op zondag zijn er naast de reuzenverbroedering ook optredens van Clown Tobi en Willy Sommers. (JME)