Pastorale ploeg Sint-Ritakerk zoekt 100 Rita’s

De pastorale ploeg van de Sint-Ritakerk in Harelbeke is op zoek naar 100 Rita’s, naamgenotes van de patroonheilige Rita, naar wie de kerk is genoemd.  Rita Depreitere, Veronique De Wijze en pastoor Bart
Henk Deleu De pastorale ploeg van de Sint-Ritakerk in Harelbeke is op zoek naar 100 Rita’s, naamgenotes van de patroonheilige Rita, naar wie de kerk is genoemd. Rita Depreitere, Veronique De Wijze en pastoor Bart
De pastorale ploeg van de Sint-Ritakerk in Harelbeke is op zoek naar 100 Rita’s, naamgenotes van de patroonheilige Rita, naar wie de kerk is genoemd. Die wordt van 14 tot en met 22 mei zoals elk jaar gevierd met een noveen, negen dagen waarop elke dag een eucharistieviering gepland staat. 

“Tijdens de viering op zaterdag 18 mei om 16 uur willen we alle dames met de naam Rita extra in de bloemetjes zetten”, zegt pastoor Bart Geryl. “We hebben er intussen al 25, dus er kunnen nog heel wat dames bij.” “Het leek ons een leuke manier om onze kerk even in de positieve aandacht te brengen”, zegt parochieassistente Veronique De Wijze. “De kerk heeft soms wel eens een ‘saai’ imago, maar wij zijn mee met onze tijd.”

Hopeloze gevallen

De heilige Rita leefde in de 15de eeuw. “Haar droom was om in het klooster te gaan”, vertelt pastoor Bart. “Maar zoals vele meisjes in die tijd werd ze uitgehuwelijkt. Om haar ouders een plezier te doen, heeft ze toegezegd. De man die ze huwde, was echter en bruut. Ze kregen samen twee zonen. Haar man werd vermoord, en vervolgens kwamen haar twee zoons om het leven toen ze zijn dood wilden wreken. Daarna besloot ze om toch te proberen binnen raken in het klooster. Dat kon niet meteen, omdat ze getrouwd was geweest, en ook kinderen had gehad, maar uiteindelijk is het haar toch gelukt. De Heilige Rita is daarom de patroonheilige van de hopeloze gevallen. De boodschap is dat geen enkele situatie hopeloos is.”

Spontaan beslissen om langs te gaan mag, en dat geldt uiteraard ook voor iedereen die géén Rita heet, maar inschrijven mag altijd: Veronique De Wijze, veronique.de.wijze@skynet.be of 0497/08.41.46.

Harelbeke
Sint Rita
Henk Deleu Harelbeke Sint RitaReacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.