Nieuwe ligplaatsen voor woonboten op komst

De ligplaatsen voor woonboten zijn in trek.
Klaas De Scheirder - ThinkSmart. De ligplaatsen voor woonboten zijn in trek.
Het aantal locaties voor woonboten neemt toe. Dat blijkt uit cijfers die Vlaams parlementslid Bert Maertens (N-VA) opvroeg. De voorbije twee jaar kwamen er in Vlaanderen twaalf nieuwe locaties bij. Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Ben Weyts plant om aan de vraag te kunnen voldoen wellicht 19 nieuwe ligplaatsen bij in onder andere Harelbeke, Bocholt en Eisden.

Vandaag zijn er op de Vlaamse waterwegen 216 woonbootligplaatsen. Langs vele waterwegen is er echter een tekort. “Momenteel telt de wachtlijst 86 kandidaten. Twee jaar geleden waren er dat nog maar 67”, weet Bert Maertens. “Om deze krapte aan te pakken, realiseert de minister een nieuwe woonbootzone op de Zuid-Willemsvaart in Maasmechelen/Eisden. In deze zone zullen er twaalf ligplaatsen worden vergund. In Bocholt is er potentieel voor vijf ligplaatsen voor woonboten. Er wordt hierover overlegd met de gemeenten en betrokken stakeholders. Na de werken, in het kader van het Seine-Schelde-project, in Harelbeke, komen er nog twee woonbootconcessies bij op de Oude Leiearm”, zo weet Maertens.

Gent trekpleister

Gent is een trekpleister voor woonboten. Meer dan de helft van de woonbootligplaatsen (118) bevindt zich op Gents grondgebied, met onder meer 63 plaatsen op het kanaal Gent-Terneuzen en 16 op het kanaal Gent-Oostende. Na Gent volgt Brugge, met 18 plaatsen op het kanaal Gent-Oostende. Ook het kanaal Dessel-Turnhout-Schoten blijkt populair, met 11 plaatsen op het grondgebied van Brecht en 9 in Schoten. Het kanaal Leuven-Dijle is goed voor 13 woonbootligplaatsen, 9 in Mechelen en 4 in Leuven.
1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Rosita Wildschut

    De varende schepen kunnen helemaal buiten de stad gaan liggen heel prettig als je geen vervoer hebt.