N-VA reageert op vertrek Fleur De Buck: “Wij zijn géén vrouwonvriendelijke partij”

Fleur De Buck liet gisteren weten dat ze de komende 6 jaar als onafhankelijke zal zetelen in de raad.
Foto Henk Deleu Fleur De Buck liet gisteren weten dat ze de komende 6 jaar als onafhankelijke zal zetelen in de raad.
“Wij zijn geen vrouwonvriendelijke partij”. Dat zeggen de leden van N-VA Harelbeke als reactie op het vertrek van Fleur De Buck. Zij liet gisteren weten als onafhankelijke de rest van de legislatuur uit te doen. De belangrijkste reden daarvoor is een onenigheid over een plaats in het Bijzonder Comité voor de Sociale Dienst.

“Van het partijbestuur kreeg ik voldoende stemmen om in het Comité te mogen zetelen”, zei De Buck woensdag. “Ik had echter ook nog de handtekening van twee andere gemeenteraadsleden nodig. Twee van hen weigeren dat, waardoor ik nooit genoeg handtekeningen kan behalen (N-VA behaalde 4 zetels, nvrdr.). Ze beweren mij niet te vertrouwen. Ik zou niet weten waarom. Deze zaken heb ik aangekaart bij het bestuur en bij het arrondissementeel bestuur, maar zonder resultaat. Ik heb dan maar beslist zelf op te stappen. Ik ben niet de eerste vrouw die vertrekt, en ik zal wellicht ook niet de laatste zijn. N-VA is een heel vrouwonvriendelijke partij, merk ik.”

Een reactie van de partij liet niet lang op zich wachten. “We willen met klem weerleggen dat we vrouwonvriendelijk zouden zijn”, zei Roeland Houttekiet, secretaris, donderdag. “We kozen immers met Sofie Tibergijn voor een andere vrouw om te zetelen in het Bijzonder Comité voor Sociale Dienst. Daarnaast kiezen we op Vlaams en federaal niveau met Maaike De Vreese en Yngvild Ingels voor twee sterke vrouwen bovenaan de N-VA-lijsten, telkens op de tweede plaats. Bovendien hadden de afspraak binnen het bestuur gemaakt om deze functie aan een niet-verkozene door te geven. We willen immers zoveel mogelijk mensen betrekken binnen de bestuursorganen in onze stad. Wij kiezen met N-VA Harelbeke dus voor de ploeg in plaats van eigenbelang. We wensen Fleur succes toe in haar nieuwe rol. Met fractievoorzitter Wout Patyn en raadsleden Brecht Vandeburie en Patrick Claerhout gaan we de komende jaren stevig inhoudelijk weerwerk bieden aan de nieuwe meerderheid in onze stad.”
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.